Autonome groei of overnames

Ik kom ze in mijn praktijk steeds meer tegen. Flexondernemers die hard willen groeien. Ze twijfelen of ze dit op eigen kracht moeten doen of door bedrijven over te nemen.

Eigen groei vs. overname

Het voordeel van eigen groei is dat het relatief weinig kost (in geld tenminste, het kost wel behoorlijk wat inspanning). Je zit de huidige accountmanagers wat meer achter de vodden en de resultaten komen vanzelf…
Een andere mogelijkheid is het overnemen van bestaande uitzendbureaus. Dan gaat je groei wat sneller, maar het kost ook meer. De waarde van je bedrijf groeit bovendien een stuk harder.

EBITDA

Deze laatste optie is erg interessant voor Flexondernemers. De Flexbranche is een branche waarbij bedrijven meer waard zijn als ze groter zijn. Voor kleine bedrijven wordt één of twee keer EBITDA (winst voor belastingen, rente en afschrijvingen) betaald, maar voor grote wel zes tot zeven of nog meer als we over zeer grote of gespecialiseerde bedrijven spreken. Dat maakt overnemen wel erg interessant. Je koopt voor twee keer EBITDA en verkoopt een tijdje later je eigen bedrijf voor drie, vier of soms wel zeven keer EBITDA. Dat is interessant. Daar kan je haast niet tegenop werken.

Zo doen de grote partijen het.

MKB

Maar het werkt ook bij het MKB! Hier liggen kansen. En het gaat sneller dan eigen groei. Wel even op de risico’s bij een overname letten. Schakel mensen met kennis van de Flexbranche in! Dan gaat de groei als een speer!

Michel Matthijsse, RAB
Verkoper Flexbedrijven