Het verkopen van een flexonderneming is een persoonlijk besluit. Daarvoor kunnen allerlei redenen zijn. Daar kan ik niet over beslissen. Wél kan ik adviezen geven, mogelijkheden bespreken en meedenken.
Ik merk dat veel flexondernemers twijfelen over het juiste moment van verkoop. Het loopt uiteen van: ‘Het draait nu goed, dus laten we nog maar even wachten met verkoop’, tot ‘Je weet nooit wat de politiek en economie gaan doen, ik verkoop het nu!’.
Voor beide standpunten is wat te zeggen, maar er is ook een tussenweg.
Een praktijkvoorbeeld
Van de week was ik in gesprek met een ondernemer die nu goed geld maakt. ‘Waarom zou ik verkopen?’, vroeg hij. ‘Het rendement dat ik nu maak, ga ik niet maken met het beleggen van de verkoopopbrengst.’ Dat is waarschijnlijk waar, maar… er is een tussenweg.
Ik kon hem voorrekenen dat bij gedeeltelijke verkoop (50%), hij tot aan het einde van zijn leven €7.500,- per maand belastingvrij kon opnemen. Hij is daarmee dus financieel onafhankelijk. Dat voelde goed. Dat gaf een andere kijk.
Door het bedrijf voor de helft te verkopen blijft hij ondernemer. Gaat hij mee in de rendementen op de overige 50%. Dus zekerheid voor de lange termijn en de mogelijkheid in de toekomst extra geld te verdienen (en natuurlijk ook te verliezen). Dat sprak aan. Risico nemen is voor ondernemers immers niet vreemd, maar een stabiele ondergrond voelt natuurlijk ook goed.
Iets voor u?
Er zijn veel investeringsfondsen die bereid zijn een minder- of meerderheidsbelang te kopen. Je blijft daarmee ondernemer. Het investeringsfonds levert extra toegevoegde waarde. Daar moet je natuurlijk wel tegen kunnen, maar je leert er ook van. Ze gaan met je meekijken, dagen je uit. Ze gaan niet op je stoel zitten, maar komen naast je zitten. Vaak prettig, soms lastig, maar vrijwel altijd goed.
Verkopen of niet?
Er is een tussenweg. Iets om over te denken voor onder de kerstboom?
Ik wens een ieder veel geluk, wijsheid en plezier in 2018!
Michel Matthijsse RAB
Verkoper Flexbedrijven