Ik heb wel eens van iemand gehoord dat werk dat erg leuk is vaak niet zoveel oplevert (coachen, paarden, wijn) en dat werk waarbij je veel verdient vaak niet zo leuk is. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op. Coach Tony Robbins verdient vele miljoenen per jaar met coaching en ook in andere branches zijn natuurlijk uitzonderingen die de regel bevestigen.
Veel uitzenders die bij mij komen om hun bedrijf te verkopen doen dat niet omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, maar omdat de lol, de bevlogenheid, er wel een beetje af is. Al besef ik natuurlijk ook dat ik geen aselecte steekproef spreek! Maar toch…
Bevlogenheid: wat bedoelen we daarmee?
Ik ben de (wetenschappelijke) literatuur ingedoken om te onderzoeken wat bevlogenheid inhoudt. Wat maakt werk leuk? Werk is belangrijk voor mensen. Of preciezer gezegd: een doelgerichte, gestructureerde activiteit met een zeker verplichtend karakter is van groot belang voor je geestelijke gezondheid. Als je geen werk hebt kan dat zelfs leiden tot depressie, alcoholisme, psychosomatische klachten en zelfs zelfmoord.
Bevlogenheid in een kwadrantenschema:

Een bevlogen uitzender is dus iemand die energie krijgt van zijn werk en zijn werk ook nog eens leuk vindt. Hoe wordt (of blijf) je een bevlogen uitzender?
De ingrediënten voor ‘bevlogenheid’
- Bevlogen ondernemers nemen zelf initiatief. Ze hebben het gevoel dat ze richting aan hun eigen leven kunnen geven en nemen het heft in eigen handen.
- Bevlogen ondernemers genereren hun eigen positieve feedback. Door hun instelling, houding en activiteit creëren ze hun eigen ‘beloning’ in de vorm van erkenning, succes, bewondering en waardering. Zo wordt een positieve spiraal in gang gezet en in gang gehouden.
- Bevlogen ondernemers zijn ook bevlogen buiten hun werk. Ze lijken altijd bevlogen bezig te zijn, of het nu hun werk betreft of dat het om andere zaken gaat, zoals hun sociale leven of hun hobby’s.
- Bevlogen ondernemers zijn op een andere manier moe als ze vermoeid zijn: ‘moe, maar voldaan’. Een soort positieve vermoeidheid die ook optreedt na lichamelijke inspanning of sport.
Workaholics vs. bevlogen uitzenders
Workaholics verschillen van bevlogen uitzenders doordat ze een gespannen, krampachtige en dwangmatige indruk maken. Ze werken weliswaar evenveel en even hard als bevlogen ondernemers, maar doen dat op een verbeten manier die geen ruimte laat voor relativering en ontspanning. Overigens bestaat de indruk dat workaholisme en bevlogenheid elkaar overlappen, in die zin dat werkverslaafden wel bevlogen kunnen zijn, maar niet andersom.
Een laatste optie: verkopen
Als het je toch niet lukt als uitzender om je bevlogenheid vast te houden of opnieuw te vinden kun je natuurlijk altijd nog je uitzendbureau verkopen. Daar helpen wij je graag mee. Maar let daarna ook op dat je iets gaat doen waar je weer bevlogen van wordt. Er zijn maar weinig mensen die met een zak geld op de bank (letterlijk en figuurlijk) heel gelukkig worden…

Michel Matthijsse
Overname en Organisatie Adviseur, deeltijd docent Leiderschap en Organisatie Nyenrode.
NB: Deze blog is voornamelijk gebaseerd op: Schaufeli, W. B., Taris, T. W., Le Blanc, P., Peeters, M., Bakker, A. B., & De Jonge, J. (2001). Maakt arbeid gezond. Op zoek naar de bevlogen werknemer (Does work make happy), 422-428. Het onderzoek is gedaan onder werknemers, maar we nemen aan dat dit ook voor ondernemers geldt.