Afgelopen week las ik het bericht van het overlijden van Alex van Groningen, oprichter van het gelijknamige trainingsbureau in de financiële wereld. Op 55 jarige leeftijd. Veel te jong. Ondanks dat ik er nooit een training of cursus heb gevolgd deed het bericht me wel wat. Ik ben net iets ouder dan hij is geworden. Daarnaast delen we het lesgeven, hij aan de VU, ik aan de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen). En hebben we allebei trainingen gegeven, weten we wat van financiën en overnames en zijn we ondernemers. Maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op.
Ambities
Ik word wat nederig (is over het algemeen niet mijn beste competentie) als ik zie wat Alex van Groningen heeft opgebouwd. Een mooi bedrijf. Mij wat te commercieel, maar toch diep respect. Had ik dat ook kunnen doen?
Ik weet het niet. Ik heb het in ieder geval niet gedaan. Ik denk wellicht te veel na en zie naast kansen ook risico’s. Misschien ben ik wel beïnvloed door mijn eerste baan na mijn traineeship bij ABN AMRO; jr. accountmanager Bijzonder Beheer. Hier kom je met de bedrijven in contact waar het niet goed mee is gegaan en wellicht ben ik daar wat voorzichtiger van geworden.
Maar het overlijden van Alex van Groningen zet mij ook wel aan het denken. Het inspireert me in zekere zin. Ik heb altijd veel plezier gehad en genoegen gehaald uit het geven van trainingen. Ik heb lol in het geven van vakken Strategie, Leiderschap en Organisatie aan de HAN. Praten over plannen van bedrijven. Het verkopen en waarderen van bedrijven. En praten over mijn ervaringen en verbazingen. Ik blijf toch ook wel een beetje een dominee. Ik vertel graag. Mijn vader is (hij is nu 80 maar nog steeds actief) ondernemer, maar mijn opa en oma van vaderszijde zaten in het onderwijs. En ik heb nog een stille (nu niet meer zo stil door deze blog) wens om te promoveren op ondernemerschap in het MKB.
Trainingen
Dit brengt me tot het volgende plan: ik ga trainingen opzetten voor het MKB tot 50 medewerkers. Ik denk aan de volgende onderwerpen:
- Wat is mijn bedrijf waard? En hoe laat ik de waarde verder toenemen?
- Hoe verkoop ik mijn bedrijf zonder adviseur?
- Wat is het groeipotentieel van mijn bedrijf en hoe zorg ik dat ik dat realiseer?
- Financieren voor niet-financiële MKB-ers.
- Ondernemers adviseren ondernemers ‘Business Carrousel’: om beurten een ondernemer (bijv. 5 deelnemers) bezoeken en via een speciale methode adviseren door de andere leden.
- In één dag je ondernemersprobleem oplossen met een multidisciplinair team.
- Commercieel worden zonder je ziel te verkopen (Purpose ondernemingen).
- MKB MBA in één dag: welke theorieën en ideeën passen ook binnen een MKB bedrijf?
- Hoe word ik als accountant MKB adviseur (leergang).
- Hoe beheers ik met KPI’s mijn MKB onderneming?
- Hoe innoveer je in het MKB?
- Hoe ontwikkel je in het MKB nieuwe verdienmodellen met het Business Model Canvas?
Op LinkedIn zijn 4 trainingen genoemd waarvan ik graag jullie mening ontvang: naar LinkedIn.
Ik denk daarbij aan kleinschalige bijeenkomsten met veel interactie en een duidelijk resultaat.
- Graag ontvang ik jullie feedback en tips om dit plan aan te scherpen!
De één zijn dood, is de ander zijn inspiratie. Ik denk dat Alex me het niet kwalijk neemt. Ook na zijn dood is hij nog een commerciële inspirator. Dank daarvoor.
Michel Matthijsse, bedrijfsadviseur en bedrijvenmakelaar