Accountants en fiscalisten, jullie verkeren in de gelukkige omstandigheid dat de banen voor het oprapen liggen. Maar wat kun je oprapen? Welk werk past bij je en hoe kom je er achter welk kantoor bij je hoort (en dat gaat verder dan een kantoor dat bij je past).
Dat is nog niet zo makkelijk.
Het accountantskantoor: een indruk
De websites van accountantskantoren zijn nauwelijks ingericht om goede mensen binnen te halen. Ik heb er een aantal naast elkaar gezet en wat valt me op:
- In een aantal gevallen worden alleen de partners/leidinggevenden vermeld bij ‘medewerkers’. Doen de anderen, zij die het werk uitvoeren, er niet toe?
- Als er al iets staat over het kantoor als werkgever zijn het vaak algemeenheden. ‘Je kan je ontwikkelen’ of iets dergelijks. Niet hoe dat dan gaat of wat het inhoudt. Krijg je een coach tijdens je werk?
- Ieder kantoor heeft vacatures. Vacatureteksten zijn nauwelijks onderscheidend. Ze staan vol met platitudes als ‘uitdagende baan met verantwoordelijkheden’. Hoe dan? Wat dan?
- Hoe ziet het medewerkersbestand er uit? Wat is de samenstelling? Hoe divers zijn ze? Hoeveel vrouwen zijn er leidinggevend of zitten in de top?
- Er staat niets over de cultuur van een bedrijf. Medewerkers komen vaak voor het inhoudelijke werk, maar gaan weg vanwege de cultuur of de leidinggevende (onderdeel van de cultuur). Niet iedereen past bij elke cultuur. Dat is geen punt, maar wees er helder over.
Recruiters jagen hard achter jullie aan. Je bent voor hen een verdienmodel, dat is op zich niet erg. Maar we willen wel serieus genomen worden. En zeker als je als gewild accountant of fiscalist naar een andere baan uitkijkt.
Dat kan anders. Dat moet anders.
Hoe kan het anders?
Als er nu eens iemand is die:
A. Oprecht in je geïnteresseerd is.
B. Een ander soort gesprek met je voert.
C. Je niet weg probeert te halen als je goed op je plek zit.
D. Vertrouwelijk en discreet met je gegevens omgaat.
E. Verstand heeft van bedrijfsculturen en weet hoe de verschillende kantoren werken.
F. Je een advies geeft dat bij jou past, en niet alleen naar zijn eigen portemonnee kijkt.
G. Je ook naar een plaatsing begeleidt/coacht.
H. Gratis voor jou werkt.
Je wilt immers geen nummer zijn, ondanks dat je van cijfers houdt. En zoals een assistent-accountant mij toevertrouwde: ik word niet serieus genomen.
Ik pak het anders aan. Jij bent het vertrekpunt. Als ik denk dat je beter met je werkgever in gesprek kunt gaan dan naar een andere baan te switchen zal ik het ook zeggen. Ik kan je daar wellicht zelfs nog mee helpen. Maar als de liefde over is, begeleid ik je graag naar een andere plek.
[icons size=\’\’ custom_size=\’\’ icon=\’fa-arrow-right\’ type=\’normal\’ position=\’\’ border=\’no\’ icon_color=\’#c12d27\’ margin=\’0 5 0 5\’ target=\’_self\’] Bel, mail of app me als je je wilt oriënteren op je werk óf wilt weten hoe je je vacatures op creatieve manier kan opvullen. Out-of-the-box denkend.
Michel Matthijsse, leuker en beter werken in de accountancy.
NB Voor studenten van mij aan de HAN of Nyenrode kan ik helaas niet werken. Ik wil zelfs niet de schijn van belangenverstrengeling.