Keuzes maken zoals Warren Buffet

Laat ik duidelijk zijn: ik heb niets met beleggen. Nooit gehad. En ik ga het ook niet krijgen. Het was zelfs één van mijn redenen om bij ABN AMRO weg te gaan. Benoemd als directeur Private Banking, dacht ik het vak ook wel leuk te gaan vinden, net als vele vrienden. Niet dus. Ik hou van concrete bedrijven die ik beter kan doorgronden.

Belegger en filantroop: Warren Buffet

Dat wil niet zeggen dat we niets kunnen leren van mensen die wel verstand van beleggen hebben. Warren Buffet is belegger en filantroop. Daarnaast staat hij ook bekend om zijn vele oneliners. Hier een paar voorbeelden:

  1. “It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently.”
  2. “It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.”
  3. “It’s better to hang out with people better than you. Pick out associates whose behavior is better than yours and you’ll drift in that direction.”
  4. “I just sit in my office and read all day.”
  5. ‘’Risk comes from not knowing what you’re doing.’’
Prioriteiten stellen in 3 stappen

Leuk die oneliners, maar het meest ben ik geïnspireerd door de manier waarop hij aangeeft prioriteiten te stellen. Hoe hij echt weet te focussen. Laten we even kijken. De start is niet echt opzienbarend.

  1. Schrijf je 25 belangrijkste doelen op.

Dit kan van alles zijn. Je businessdoelen, je prioriteiten voor de dag, de to-do list, de KPI’s, je bucket list. Echt van alles, maak er een lijst van. Dit heb je wellicht wel eens eerder gedaan, maar doe het nu nog eens.

  1. Omcirkel de 5 belangrijkste doelen.

Ook dit is niet geheel nieuw. Een beetje lastig, maar wel te doen. Kies de vijf doelen die echt topprioriteiten vormen voor jou.

Stop met lezen en ga direct uitvoeren!

Nu komt de bijzondere stap. Een stap die echt focus aanbrengt, hyperfocus. Ga direct werken aan de top 5. Geen echt grote verassing, dus so far so good. Maar dan zegt Buffet het volgende:

  1. Doe er alles aan om de rest van de doelen, de volgende 20, niet uit te voeren. Doe er alles aan om die te vermijden! Aan die 20 mag je pas gaan werken als de top 5 bereikt is.

Dat is heftig en voelt vreemd. Het zijn toch niet voor niets belangrijke doelen, die andere 20?

En nu de praktijk…

Ik maak wel vaker prioriteringslijstjes. Dan ga ik werken aan de topprioriteiten, maar neem ‘en passant’ de punten lager in de ranglijst ook mee. Ik heb bijvoorbeeld bepaald voor welk soort bedrijven ik wil werken, maar andere bedrijven (die nog wel binnen de staffing branche passen) neem ik in de slipstream mee. Zonde om die te laten lopen.
Als uitzendbureau focus je je op bepaalde groepen en als een klant vraagt naar aanpalende functies ga je daarin mee. Zo werk je als ondernemer. Toch?

Niet dus, zegt Warren Buffet…

Ik ben benieuwd naar het effect. Ik heb niets met beleggen, maar deze wijsheid ga ik toepassen. Wie durft nog meer?

Michel Matthijsse, organisatieadviseur en dealmaker in de Flexmarkt.