Koopman of dominee

De afgelopen 7 jaar ben ik voornamelijk koopman geweest. Ik heb bedrijven aangekocht. Ik heb bedrijven verkocht. Ik heb vele deals begeleid (en dat blijf ik ook doen!). Vele ondernemers gesproken. Ik zie ze hard werken, maar ik zie ze ook worstelen. Ik zie dat het ondernemerschap binnen MKB ondernemingen weinig aandacht krijgt. In onze vakliteratuur gaat het altijd over grote (Amerikaanse) bedrijven. Onze modellen en ideeën komen vaak uit Amerika, terwijl onze cultuur zo anders is. Ook in het kabinet zit bijvoorbeeld niemand met aantoonbare affiniteit met het ondernemerschap.  In elk (studie-)boek over marketing, sales en strategie lees ik over grote bedrijven.

Aandacht voor het MKB

Ik begrijp dat grote bedrijven aanspreken, maar tegelijk weet ik ook dat het er in het MKB anders aan toegaat. Daar is te weinig aandacht voor en daar ga ik verandering in aanbrengen. Ik doe dat al in mijn lessen voor de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, maar ga dit ook doen door het geven van trainingen, gericht op ondernemers.

Door corona heb ik me opnieuw bezonnen op mijn rol. Ik was bang dat de overnamewereld stil kwam te liggen (wat overigens niet het geval blijkt te zijn). De dood van Alex van Groningen gaf me het laatste zetje. Ik ga een trainingsbureau opzetten! Ik geef al sinds drie jaar les op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Bij ABN AMRO, en ook daarna, heb ik veel trainingen gegeven. Ik hou ervan op de ‘kansel’ te staan en mijn woord te verkondigen.

Kleinschalige en praktische workshops

Er breekt voor mij een nieuwe fase aan. Een fase waar ik mijn (nieuw) opgedane kennis en ervaring met ondernemers wil uitdragen en doorgeven. Aan iedereen die contact heeft met ondernemers; accountants, adviseurs en corporate finance bureaus (overname adviseurs). Door middel van kleinschalige en praktische workshops. Een deel van de inhoud verzorg ik zelf, maar ik zal waar nodig ook de hulp van (praktisch ingestelde) anderen inroepen.

Ik heb bijvoorbeeld een LinkedIn groep opgericht met jonge accountants die geïnteresseerd zijn in het adviseren van ondernemers. De groep bestaat nu uit 50 accountants en groeit (als je interesse hebt hoor ik het graag!).

1-daagse workshop waardebepaling

Ik ben gestart met een workshop over bedrijfswaarderingen. Ondernemers leren hun eigen bedrijf te waarderen. In de workshop werken we met een Excelmodel wat de cursisten ook na de workshop kunnen gebruiken om het effect van veranderingen te kunnen bepalen. Belangrijk is dat men naar huis gaat met een concrete uitkomst. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de workshop. Zie onderaan deze blog voor de flyer en klik hier om je in te schrijven.

Meer trainingen volgen

De volgende trainingen staan op het programma:

  • Workshop verkoopklaar maken van mijn onderneming
  • Leergang bedrijfsovernameadviseur
  • Leergang adviserende accountant
  • MBA in één dag voor de adviserende accountant
  • MBA in één dag voor bedrijfsovername adviseurs
  • Businessplan maken voor ondernemers

[icon_list_item icon=\’fa-stop\’ icon_type=\’transparent\’ icon_color=\’#c12d27\’ icon_border_color=\’#ffffff\’ title=\’Als je een idee hebt voor een andere training hoor ik het natuurlijk graag!\’ title_color=\’#1e1e1e\’ title_size=\’15\’]

Daarnaast blijf ik natuurlijk ook deals begeleiden, maar trainingen en advies zijn de nieuwe loot aan de stam. Dus naast koopman, nu ook weer dominee. Ik kijk ernaar uit.

Michel Matthijsse, bedrijfsadviseur en bedrijvenmakelaar