Tijdens mijn economielessen op de middelbare school heb ik twee dingen geleerd die me mijn hele leven zijn bijgebleven:
- Dat algemene economie niet mijn vak is, te abstract.
- Dat het goedkoper kan zijn als land om iets uit te besteden, zelfs wanneer het ene land alles voordeliger kan produceren dan het andere land, door comparatieve voordelen.
Dat was een eye-opener voor me en aanvankelijk lastig te bevatten.
> Comparatieve kosten: een andere invalshoek.
‘De theorie van comparatieve kosten toont aan dat, wanneer er sprake is van een comparatief kostenverschil, de welvaart van landen stijgt wanneer zij zich specialiseren en onderling gaan handelen. Een land heeft een comparatief voordeel wanneer een land een bepaald product relatief goedkoper kan produceren dan een handelspartner.’ (Bron: www.economielokaal.nl/comparatieve-kosten)
Het is een andere invalshoek dan gebruikelijk. Als je wilt weten hoe dit werkt, verwijs ik je graag naar de bovengenoemde website. Het inspireerde me om ook eens op deze manier naar bedrijven te kijken.
> Je kunt sommige zaken beter uitbesteden, al zou je het goedkoper zelf kunnen maken.
De meeste MKB bedrijven doen hier niets mee. Alles waar men winst mee kan maken produceert of verkoopt men zelf. Maar corporates doen dit anders, met uitstekende resultaten. Die snappen het spel. Je kunt je beter op de core business richten, ook al brengen de overige producten goed geld op. Binnen het MKB snappen we dat niet goed. Waarom zou je stoppen met het produceren/verhandelen van producten die winstgevend zijn?
Daar zijn een aantal redenen voor:
- Focus werkt, het is niet goed te berekenen wat het oplevert, maar het is wel een ervaringswijsheid.
- Door bepaalde zaken niet meer te doen, heb je tijd over om meer lucratieve zaken meer te doen (maar dat moet je dan natuurlijk ook wel gaan doen!).
Vijf jaar geleden besloot ik alleen nog maar te bemiddelen in de Flexbranche; uitzendbureaus en detacheerders te verkopen. Alle andere werkzaamheden liet ik los (behalve voor de klanten waar ik al mee bezig was). Ik begon met een vrijwel lege agenda. Iedereen verklaarde me voor gek. Waarom zou je klanten laten lopen als je het verder niet druk had?
> Omdat ik anders nooit mijn specialisme volledig tot wasdom kon laten komen!
Door met andere klanten bezig te blijven zou ik nooit zo snel de specialist kunnen worden die ik nu ben geworden. Het effect was dat ik in het eerste jaar mijn omzet verdubbelde en steeds meer lol kreeg in het specialisme. Dus 1 werkte bij mij uitstekend. Trouwens ook één van de redenen waarom eigenaren van uitzenders en detacheerders niet zelf hun bedrijf moeten verkopen, maar het aan een specialist over moeten laten (ik ken er nog wel één…).
> Redelijk zit Goed in de weg.
Bij 2 heb je voldoende capaciteit om de werkzaamheden wel te blijven doen, maar blijft er ook werk liggen dat meer zou opbrengen dan het huidige werk. Doordat een deel van je capaciteit wordt besteed aan werkzaamheden met een redelijke marge, heb je niet de gelegenheid het betere werk (in marge) uit te voeren. Zo stoten corporates activiteiten die niet meer passen af. Om meer focus te krijgen, maar meer nog om beter verdienend werk te kunnen uitvoeren.
Zo kun je dus meer geld verdienen door winstgevende activiteiten te stoppen. Het lijkt een tegenstelling, maar het kan echt. Denk er maar eens over na. Zo kan het dus verstandig zijn om een winstgevend onderdeel van je bedrijf te verkopen, waardoor je naast meer winst ook nog eens de opbrengst van een bedrijfsonderdeel kunt verzilveren.
Wil je weten hoe dat werkt? Bel of mail me.
Michel Matthijsse, bedrijvenmakelaar voor uitzendbureaus en detacheerders.