Met deze 5 acties heb je een leuker leven

Zelfhulp- en productiviteitsboeken. Ik houd ervan! Ik heb er al vele tientallen gelezen. En elke nieuwe variant lees ik steeds weer met veel plezier. Zo ook het boek van Jelle Hermus met de toepasselijke titel: ‘Steeds leuker’*.

Jelle heeft een leuke vlotte manier van schrijven. Veel metaforen. Een tikje Amerikaans, maar goed leesbaar. Ik had het in één dag uit. Het is overigens niet duur (€15,-) en heeft een aantrekkelijke lay-out. Er wordt veel verwezen naar een website waar je voor €10,- per maand extra info kan halen. Ik houd niet zo van het ‘razor and blade’ model: goedkoop koffiezetapparaat en dure cupjes. Ik heb de website dus niet gebruikt, maar ook zonder is het boek waardevol.

Open deuren

Het boek bevat veel open deuren, maar wel weer op een nieuwe manier beschreven waardoor het ook voor mij tot inzichten leidde. Jelle heeft trouwens wel een leuke beschrijving van ‘open deuren’. Hij vindt ze heel handig, door middel van een open deur kan je door een muur heen gaan! Heel handig. Zo kan je er dus ook naar kijken!

Eén van zijn belangrijkste aanbevelingen is om veranderingen in kleine stappen te doen. Ik weet dat dit door wetenschappelijk onderzoek ondersteund wordt (Jelle doet overigens niet aan bronvermeldingen, wat me toch wel stoort). Hoewel ik zelf meer houd van grote stappen, het roer om, moet ik erkennen dat het vaak beter is om kleine stappen te maken en gestaag door te gaan.

Simpel, maar ook wel verhelderend zijn de algemene doelen (gemoedstoestanden) die hij benoemt: VRIJHEID, BLIJHEID en BETEKENIS. En dat gecombineerd met focus!

Simpel leven is het nieuwe luxe

Wat heb ik ervan geleerd (en kan jij er misschien van leren)?

  1. Bij elke geldbesteding sta ik nu stil hoe lang ik moet werken om het terug te verdienen. Inmiddels heeft alleen dat me al een veelvoud van de kosten van het boek opgeleverd.
  2. Ik zit veel in mijn hoofd en heb nu een nieuwe manier om daar af en toe uit te komen; door meer en actiever gebruik te maken van mijn zintuigen. Een ‘open deur’, maar toch ging ik er eerder te weinig doorheen. Uit het hoofd, in het lichaam.
  3. Ik doe nu iedere dag nog beter mijn best om me blij te voelen. Vooral door stil te staan waar ik dankbaar voor ben. En het helpt echt! Er is veel om dankbaar voor te zijn merk ik.
  4. Jelle gaf me een eenvoudig inzicht in het verschil tussen mijn ego (mijn hoofd) en mijn gevoel, intuïtie of hart. Je ego kiest vaak voor dingen die op de korte termijn goed voelen (nieuwe kleding, auto enz.) maar op de lange termijn niet zoveel toevoegen of zelfs schaden. Je hart kiest voor zaken die nu ook wel goed voelen (soms wat minder dan de ego zaken), maar op de lange termijn helpen je dromen te realiseren.
  5. Ik ben gestart met een (zakelijk) dagboek waarin ik iedere dag opschrijf wat me heeft beziggehouden en waar ik dankbaar voor/blij mee ben geweest die dag.
Is het leven Steeds Leuker?

Ja, eigenlijk wel. Ik vond het geen sterke titel van het boek, maar bij nader inzien beschrijft het wel waar het om gaat. Het klinkt wat pretentieloos en hedonistisch, maar dat is het niet. Voor mij wordt het leven hierdoor toch wel steeds een beetje leuker. Ik hoop voor jou ook.

Wil je weten hoe jij je werkzame leven leuker maakt? Door het (zakelijke) dagboek kan je in ieder geval eerdere plannen nog eens nalezen; de meeste ondernemers hebben geen gebrek aan plannen, maar de uitvoering komt wel eens in het geding door nieuwe plannen. Iets minder bedenken en wat meer uitvoeren maakt het leven leuker en efficiënter. Bel, app of mail me.

Michel Matthijsse, ‘leuker en beter werken in de Accountancy’ en bedrijfsoverdrachten in de Uitzendbranche

*Hermus, J. (2019). Steeds Leuker, 10e druk, Kosmos.