‘Als je ernaar gaat vragen: een jaarplan heb ik niet en ga ik ook niet maken’. Was de reactie van een bedrijf dat ik in de verkoop kreeg. En daar had ik het mee te doen. Is dat een verstandig uitgangspunt? Heeft het maken van een jaarplan nut? Vaak wel.
Met de onderstaande zeven lessen kom je een stuk verder. Gegarandeerd!
De eerste les; begin klein. Beter een klein plan dan geen plan. Het maken van een klein plan is overigens niet per se makkelijk. Wat neem je op in dit kleine plan? Welke keuzes maak je? En als je niets kunt bedenken:
> Ga een dag op het strand zitten zonder telefoon, dan komen de ideeën vaak vanzelf en anders ben je in ieder geval uitgerust.
Les twee; bedrijven die plannen maken draaien beter dan bedrijven die geen plannen maken. Dat kan door de inhoud van het plan komen. Maar ook omdat professionele bedrijven weten waar ze mee bezig (willen) zijn; het maken van plannen is een uiting van professionaliteit. Professionele organisaties zijn meer waard.
Les drie; neem twee soorten doelen op in het plan:
- Outputdoelen
- Inputdoelen
> Output & Inputdoelen
Outputdoelen zeggen wat je gerealiseerd wilt zien. Bijvoorbeeld ‘over het jaar 2021 een omzet van 5 miljoen met een brutomarge van 20% realiseren’. Dat zegt niets over hoe je het wilt bereiken, maar wel wat je wilt bereiken.
De inputdoelen zeggen iets over je activiteiten. Wat ga je doen om de outputdoelen te bereiken? In het voorbeeld van hierboven: ‘Ik ga vóór 1 maart 2021 vijf bedrijven, die goed bij onze missie passen en ten minste drie ton aan omzet kunnen verzorgen, bezoeken en onze werkwijze uitleggen’. Dat is een inputdoel.
Vaak hangen de outputdoelen samen met de inputdoelen. Hoe waarschijnlijk is het om €500.000,- extra omzet te realiseren zonder daar wat voor te doen? Soms word je iets in de schoot geworpen, maar meestal moet je er toch echt iets voor doen. Alleen de zon gaat voor niets op.
Les vier; plannen maken is één, uitvoeren is twee. Neem niet te veel hooi op je vork en zorg ervoor dat je het plan dat je gemaakt hebt daadwerkelijk gaat uitvoeren.
Les vijf; deel je plan met anderen. Vertel op kantoor wat je gaat doen. Betrek anderen bij de uitvoering. Maak anderen enthousiast. Benader iemand om je maandelijks te vragen naar de voortgang van de plannen.
Les zes; maak het niet te moeilijk. Dat is een belangrijke spelregel. Het basisplan moet op een A4-tje kunnen. Maak het zichtbaar op kantoor en laat het regelmatig terugkomen. Imponeer niet met je plan, maar met de uitvoering ervan.
> Gebruik een format, maar laat het format niet leidend zijn.
Je kunt bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel een format opvragen. Maar maak er geen invuloefening van. Dan heeft het maken van een plan geen nut. Het proces van het maken is minstens zo belangrijk als het plan zelf. Denk goed na over wat je opschrijft. Is het consistent met de uitstraling die je wilt hebben? Is het één geheel en komen alle belangrijke aspecten aan bod?
Les zeven; zoek hulp als je er zelf niet uitkomt. Benader een specialist of schrijf je in voor de workshop van 14 oktober 2020: ‘Een jaarplan in één dag’. Dan heb je aan het eind van de dag een compleet plan. Als een mogelijke koper dan vraagt naar een plan, dan heb je in ieder geval wat.
> Schrijf je hier in voor de workshop (of vraag meer informatie) en bekijk de flyer hieronder voor meer informatie.
Ik weet zeker dat de waarde van je bedrijf ten minste €995,- in waarde is gestegen als je een jaarplan hebt. Als je mij de verkoop laat doen garandeer ik je dat je de investering ten minste terugverdient…
Succes!
Michel Matthijsse, bedrijfsadviseur en bedrijvenmakelaar
