MKB gaat de wereld veranderen

In deze titel zit voor mij zowel een wens als een opdracht. Ik geloof in ondernemerschap. En vooral in het ondernemerschap van MKB-ers. Bedrijven met 5 tot 50 medewerkers. De bedrijven op de hoek en die je op elk industrieterrein ziet. Ondernemers met een drive.
MKB-ers kunnen en moeten hun bijdrage leveren aan een betere wereld. Net zoals ze overigens hebben bijgedragen aan de huidige wereld met alle goede en slechte aspecten. Juist MKB-ers hebben daadkracht en kunnen die inzetten voor verandering zonder daarvoor lange vergader- en beslissingsstructuren te gebruiken. Als MKB-ers iets willen dan gaan ze ervoor. De energie is er, we hebben alleen de aandacht voor het onderwerp nodig en het besef dat we met kleine stappen veel kunnen bereiken. We hoeven niet allemaal Tony Chocolonely’s of Greenchoice te zijn om impact te maken. We kunnen zelf starten. Morgen, of misschien wel vandaag.

De Verborgen Impact

Mijn inspiratie voor deze blog komt uit het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Nu eens geen managementboek, maar ‘alles voor een eco-positief leven’. Geen boek om je hele bedrijfsvoering om te zetten naar een duurzaam bedrijf. Daar zijn andere boeken voor en daar zal ik later, als ik het Handboek Betekenisvol Ondernemen van Kees Klomp bespreek, aandacht aan besteden. Nee, nu met gezond verstand en kennis al die zaken oppakken die direct zijn in te voeren, die vaak niet aan het primaire proces van het bedrijf hangen. Hiermee maak je kleine, maar belangrijke, stappen om de wereld goed te kunnen overdragen aan onze kinderen.

Terug naar het boek van Babette.

Ik ben onder de indruk van het boek. Leuk geschreven. Mooie visuals. Inspirerend. Na het lezen van het boek heb je het besef dat je zelf veel kan en moet doen. Ga het boek dus lezen als je wilt weten hoe de verborgen impact op ons milieu in elkaar zit. Het boek gaat over (inzicht in) zuinig omgaan met grondstoffen en spullen, omdat bijna 80% van onze impact verborgen is. De vervuiling vindt elders op de wereld plaats. Daar hebben we (nu) nog niet zoveel last van… We merken hier nauwelijks wat we elders aanrichten.

Mijn oordeel voor het MKB:
Avocado’s

Neem avocado’s. Voor 1 kilo avocado’s is een stuitende hoeveelheid van 1000 tot 2000 liter water nodig. Dat merken wij niet. Maar in Chili wel. Daar zorgt het voor een tekort aan water. “Er zijn hier meer avocado’s dan mensen, maar alleen de mensen zitten zonder water. De avocado’s nooit,” zegt Veronica Vilches, een activist die helpt om het ‘drinkbare’ water te verdelen (vice.com, gelezen op 23 december 2021). Geen avocado’s meer kopen dus. Het gaat natuurlijk niet alleen om avocado’s, maar het is wel een goed voorbeeld om de verborgen impact aan te tonen.

De grootste vervuilers (vrij vertaald naar bedrijven):

  1. Materialenverbruik
  2. Huisvesting
  3. Transport
Één keer iets meer tijd besteden

Bij materialenverbruik denken we misschien dat we eerst het hele productieproces moeten analyseren om dan te kijken waar de mogelijkheden liggen. Dat is zinvol en nuttig. Maar we kunnen ook klein starten. Kleine stappen zetten. Niet naar de primaire inkoopstroom kijken, maar naar de andere spullen die gekocht worden. Hebben we alles wat we inkopen echt nodig? Kunnen we papier vervangen? Kunnen we bureaus kopen die nu en straks minder impact op het milieu hebben? Kunnen we beter iets duurders kopen wat langer meegaat? Vraag je dat bij alle inkopen af. Besteed er één keer iets meer tijd aan.
Huisvestingskosten staan waarschijnlijk al wel op de agenda. Natuurlijk denken we hier aan zonnepanelen, isolatie en dergelijke. Maar kijk ook eens naar andere zaken als de verlichting en de oppervlakte die verwarmd wordt. Kan dat minder of een graadje lager?
Transport. Moeten we wel zoveel kilometers maken? Kunnen we daar een target op zetten? Kleinere auto’s verbruiken vaak minder. Deelauto’s inzetten? Videobellen?

Iets minder rijkdom, veel meer welzijn

Laten we geen producten meer maken of verhandelen waarvan we op onze klompen aanvoelen dat ze niet goed zijn voor de wereld en dus onszelf. Geen Roundup meer, geen bijen- en wespenvangers, geen terrasverwarmers (maar wel verwarmde kussens) enzovoort. Dat kunnen we als MKB morgen (of eigenlijk vaak al vandaag) invoeren.
Laten we samen de wereld veranderen. Iets minder rijkdom, veel meer welzijn. 15 jaar geleden hadden we minder rijkdom, maar waren we toen ongelukkiger?

  • Laat me weten welke kleine, maar belangrijke, stappen jij gaat zetten!

Michel Matthijsse,
Financiële Ondernemers Coach, Spreker
Deeltijd Docent Management en Organisatie Nyenrode
Deeltijd Docent Strategie, Leiderschap en organisatie Hogeschool Arnhem en Nijmegen