No Pay, No Cure = Vrijheid, Blijheid

No Pay, No Cure. Een leuke variant op No Cure, No Pay. Zo noemt een collega het prijssysteem waarbij alleen aan het einde van de rit betaald wordt bij een verkoop (of aankoop) van een bedrijf. Een systeem dat de meeste verkopers aanlokkelijk in de oren klinkt. Dat begrijp ik.

De keerzijde

Alleen wat gebeurt er als het bedrijf niet snel verkocht wordt, voor de hoge bedragen die door de verkoopbegeleider/corporate finance adviseur zijn voorgespiegeld? Dan zit men meestal twee tot drie jaar vast aan de verkoopbegeleider die ook niet veel activiteiten meer uitvoert. Verloren jaren met veel frustratie. Daar schiet niemand wat mee op.

Ik heb de afgelopen jaren diverse partijen op bezoek gehad die mij vroegen hun bedrijf te verkopen omdat het een ander niet gelukt was (er hebben zich onlangs zelfs drie van dergelijke bedrijven bij mij gemeld). Als ik ze vroeg of ze ‘vrij’ waren om hun bedrijf door een ander te laten verkopen, dachten ze dat dat wel los zou lopen. Niet dus.

Verkopers zitten met handen en voeten gebonden aan hun eerdere ‘verkoopbegeleider’. Soms betalen ze ‘losgeld’ en vaker wachten ze tot de exclusiviteitsperiode voorbij is. Frustrerend en jammer.

Een oplossing?

Micha Zwaaf van IMX Capital en ik hebben nagedacht over hoe we daar een oplossing voor kunnen vinden. Een oplossing die recht doet aan de vrijheid van een ondernemer, een oplossing die voor een ondernemer geen kosten vooraf kent, een oplossing die tegemoet komt aan de trend meer zelf te willen doen en een oplossing die een reële vergoeding voor een verkoopbegeleider oplevert als een bedrijf verkocht wordt.

Dit is nieuw voor de branche.

Het werkt als volgt

Geen exclusiviteit. Geen verplichting om van mijn diensten gebruik te maken. Ik ga aan de slag en als je bedrijf verkocht wordt aan één van de kandidaten die ik heb voorgedragen betaal je een provisie. Verder niets. En als je wilt lever ik ook (tegen een vergoeding) voorbeelddocumenten die ik ontwikkeld heb de afgelopen jaren of help ik met de onderhandelingen.

Vrijheid, blijheid. Natuurlijk blijf ik op verzoek waarderingen maken, Teasers produceren en Informatie Memoranda verzorgen, en neem ik alles over. Maar niet als verplichting.

We werken samen zolang jullie dat willen en op de manier die jullie willen.

Ik geloof in de kracht van kwaliteit, niet in de beperking van dwang. De eerste klanten zijn binnen. Wie volgt?

Michel Matthijsse, makelaar in flexbedrijven