Vaak wordt mij de vraag gesteld of dit het juiste moment is om een uitzendbureau te verkopen. Mijn, flauwe, antwoord is dan: dat hangt er vanaf. Maar waar hangt het dan vanaf?
Bij de mogelijke verkoop van een bedrijf heb je persoonlijke en zakelijke argumenten.
Persoonlijke redenen
Deze redenen worden vaak genoemd om wél te verkopen:
- “Ik ben het gedoe zat.” Er is goed te verdienen in het uitzendwezen, maar je moet er wel behoorlijk wat voor doen!
- “Ik wil stoppen met werken.”
- “Ik wil iets anders gaan doen.” (De mooiste voorbeelden blijven de uitzender die boswachter wilde worden en de uitzender die een baan als politieagent ambieerde.)
Zakelijke redenen
Deze afwegingen hoor ik ook regelmatig:
- “Ik wil wel verkopen, maar denk dat de markt nu niet geschikt is.”
Ondanks de COVID houden uitzendbureaus hun waarde. Er is nog steeds veel geld in de markt dat een goed rendement zoekt. Door de onzekerheid is er wel een tendens naar een andere verhouding directe betaling/earn out. Het is dus best een goed moment.
- “Ik zie de toekomst niet rooskleurig in.”
Er is een sterke tendens naar schaalvergroting. Hierdoor kunnen kosten naar beneden en neemt de concurrentiepositie toe. Stel jezelf de vraag of je als kleiner uitzendbureau op den duur voldoende concurrerend blijft.
- “Ik pas niet meer bij de huidige fase van het bedrijf.”
Het bedrijf groeit in een richting die je niet kan of wil managen. Daar waar de andere twee zakelijke redenen een externe oorzaak hebben, is er hier sprake van een interne oorzaak. In het model hieronder licht ik e.e.a. toe.
Groeifasen van Greiner
Larry Greiner onderscheidde zes levensfasen van een bedrijf. Elke levensfase eindigt met een crisis en als men deze crisis te boven komt is er een nieuwe fase. Een fase waarin de eigenaar zich vaak ook weer opnieuw moet uitvinden. In elke fase zijn immers andere competenties vereist.
Zie het model hieronder (ontleend aan www.managementmodellensite.nl).

De Managementfase
Laten we één fase beschrijven: de Managementfase. Het uitzendbureau wordt groter. Waar je eerst zelf alles aanstuurde komt er nu een fase waarin een managementlaag nodig is. Je moet leren delegeren en niet meer alles zelf uitvoeren. Dat is vaak lastig en kan stress veroorzaken. Je weet (of denkt te weten) hoe alles het beste moet worden aangepakt en opgelost. Er komt afstand tussen jou en je medewerkers. ‘Vroeger werden we overal bij betrokken’. Dit moet je wel kunnen als eigenaar, of misschien belangrijker nog, dit moet je willen… En dan kan het een reden zijn om je bedrijf van de hand te doen.
Aanhouden of verkopen?
Alle zakelijke en persoonlijke redenen kunnen een grond voor verkoop zijn. Het niet meer passen bij de groeifase van het bedrijf wordt minder vaak genoemd. Reden waarom ik er in deze blog wat uitgebreider bij stil sta. Het is overigens geen schande om je bedrijf te verkopen als het niet meer past bij jouw manier van werken. Ik zie het eerder als een kracht en een logische reden om je bedrijf te verkopen. Het lijkt immers steeds minder jouw bedrijf te zijn. Dit is niet meer wat je leuk vond toen je startte. Dan is verkopen, ook om deze interne zakelijke reden, toch wellicht een goede optie. Niet de minsten deden een stap terug in hun eigen bedrijf. Denk aan Bill Gates, maar ook bij steeds meer familiebedrijven zie ik deze tendens.
Als je twijfelt of je je detacheringsbedrijf of uitzendbureau wil verkopen kunnen we altijd eens overleggen wat voor jou het beste persoonlijke of zakelijke moment is. En natuurlijk kan daar ook uitkomen om het bedrijf nog maar even aan te houden.
Michel Matthijsse, bedrijfsoverdrachten voor uitzendbureaus, detacheerders en HR-bedrijven.