Wat is dat eigenlijk een impresario? De Dikke Van Dale meldt: organisator van toneeluitvoeringen, concerten enz. Wat heeft dat te maken met de Flexbranche?
In dagen van crises en een zwaardere economie stoppen Flexbedrijven al hun energie in het vinden van klanten, inleners (werkgevers). Maar als de economie keert en een tekort aan arbeidskrachten dreigt, verschuift de focus naar de uitzendkracht. De medewerker. In die situatie zitten we nu.
Focus op de medewerker
Op dit moment is het de kunst om de medewerker lang aan je te binden. Zoals een relatie mij ooit geleerd heeft: ‘’het gaat er om de uitzendkracht zolang mogelijk in de boeken te hebben en lange contracten zijn veel interessanter dan korte uitzettingen. Dat laatste geeft veel gedoe en weinig opbrengsten.’’ Ik ben dat ‘professioneel lui’ gaan noemen.
Wat betekent dat in de praktijk?
Geef de uitzendkracht, of beter genoemd de medewerker, uitzicht op werk in plaats van een baan. Beter nog, geef hem of haar de garantie op leuk en uitdagend werk. Organiseer het werk. Bij leuke, uitdagende en afwisselende (als hij of zij dat wil) werkgevers. Weet wat je medewerkers leuk en uitdagend vinden. Dat vergt een andere mindset. En daaruit volgen andere activiteiten.
Ken jij je mensen?
Ik kom ze nog te weinig tegen, uitzendbureaus die hun mensen echt kennen. De moeite nemen zich te verdiepen in hun krachten. Diepgaande gesprekken met medewerkers voeren. Hun motivatoren boven water halen. Dit lijkt ook niet voor elke branche nodig. Of stiekem toch wel?
Weet je als uitzendbureau je mensen te raken? Ken je ze? Een graadmeter hiervoor is in hoeverre je mensen weet te verrassen. Zodat ze zichzelf beter hebben leren kennen. Al dan niet ondersteund door (psychologische) testen en/of vragenlijsten. Inzicht geven in ‘willen, kunnen en zijn’. Maar ook duidelijk krijgen in welke omgeving (lees: cultuur) zij het beste functioneren.
Een voorbeeld: mijzelf
Afgelopen week heb ik een leuk gesprek gevoerd met Maureen Venhoven van www.heyjij.nl. Naar aanleiding van een vragenlijst hebben wij een gesprek gevoerd. Ondanks dat ik mezelf al aardig ken, wist ze me toch te verrassen, puntjes op de i te zetten. Zaken die ik direct kon omzetten in actie. Uit haar vragenlijst kwam ik naar voren als ‘merchant’, een Amerikaanse term waar ik niet direct gelukkig van werd, maar die bleek te staan voor ‘verbinder’.
En dat herken ik wel.
Vanuit de verbinding weet ik aan- en verkopen en organisatieveranderingen te realiseren. Hoe beter de verbinding is, hoe beter ik voor mijn klanten weet te scoren. Twee acties heb ik uitgevoerd:
- ik heb met een mogelijke klant een golfafspraak gemaakt en;
- een andere klant een voorstel gedaan om samen naar een privémuseum van een relatie van mij te gaan.
De impresario van de uitzendkracht
Zo kan het ook werken voor de Flexbranche. AI (Artificial Intelligence) zal er bij kunnen helpen, maar gewoon menselijke aandacht zie ik voorlopig niet vervangen worden door AI. Wel ondersteund.
Het uitzendbureau als regisseur van het werkzame leven van een uitzendkracht. Ik word er vrolijk van. Leve het impresariaat!
Michel Matthijsse,
Dealmaker Flexbedrijven