Te veel Flexbedrijven staan in de verkoop

Als verkopers van Flexbedrijven zijn we er elke keer trots op als een bedrijf ons benadert om hun bedrijf te verkopen. Maar te koop aanbieden is niet zo moeilijk. Eigenlijk begint het dan pas. Het aanbod is groot.

Flexbedrijf: de verkoop

\’\’Een bedrijf in de verkoop zetten is niet het probleem.\’\’

Een Verkoop Memorandum maken is niet het probleem. Het bepalen van de waarde is lastiger, dit vraagt gedegen branchekennis. Het goed verkocht krijgen is een kunst. Daar zijn kennis van de branche, relaties in de flex en goede begeleiding noodzakelijk.
Laten we het eens van de aankoopzijde benaderen. Voor verkoop is ook een koper nodig.

Flexbedrijf: de aankoop

\’\’Voor een aankoop is het vinden van bedrijven Eén, bedrijven overnemen Twee en goed integreren is Drie!\’\’

Door internet en het grote aanbod, zijn er veel bedrijven te vinden. De prijzen zijn redelijk en er is een goed rendement te behalen. Als je ten minste alles goed doet…
Maar passen deze bedrijven bij de bestaande organisatie. Of beter nog: wat voegen ze toe?
Uiteindelijk weten we allemaal dat het kopen van een Flexbedrijf onzekerheden met zich meebrengt. Blijven de klanten wel? Gaan de medewerkers niet lopen? Om nog maar te zwijgen over de mogelijke ‘lijken in de kast’. Tot zover bekende, maar niet altijd makkelijke, kost. Maar waar selecteren we op?

Door de bomen het bos zien

\’\’Gaan we bij overnames uit van het aanbod dat zich voordoet of bepalen we zelf wat we willen kopen en zoeken we daar bedrijven op uit?\’\’

De kwaliteit van een Corporate Finance bureau (overnameadviseur) wordt in deze markt met name duidelijk bij de aankoop.
Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt? Waar zitten de addertjes onder het gras? Geven de cijfers de werkelijke waarde weer? Hoe zijn de arbeidscontracten? Maar belangrijker nog: wat is de kwaliteit van het vaste personeel? En wat is de cultuur van het bedrijf? En ten slotte, onderhandel niet zelf. Elk boek zal je er op wijzen dat je betere resultaten behaalt met inzet van een tussenpersoon.
Overnames mislukken soms doordat het boekenonderzoek door een accountant wordt uitgevoerd die geen kennis heeft van de Flexbranche. Regelmatig doordat de onderhandeling verkeerd wordt gevoerd. Maar vaker nog omdat er te weinig aandacht wordt besteed aan de integratie.

Plan van aanpak

\’\’Weet wat je eigen cultuur is, meet de cultuur van de over te nemen partij en maak een goed integratieplan.\’\’

Alleen dan kun je maximaal profiteren van het grote aanbod in Flexbureaus en het eigen rendement opkrikken door overnames. Kijk niet alleen naar de aangeboden bedrijven, maar ga gericht op zoek. En als je het echt goed wilt doen: schakel ons in. Wij helpen het grote aanbod te schiften en de beste propositie te vinden én te integreren.

Michel Matthijsse,
Dealmaker Flexbedrijven