Gewoon je werk goed doen is toch genoeg? Voor een toenemend aantal ondernemers is dat niet zo. Een groeiende groep medewerkers stelt inmiddels andere eisen aan werk. Wil je hen aan je binden, dan moet je daar op inspelen. Maatschappelijk Ondernemen heet nu een Purpose gedreven organisatie. Hoe wordt je een Purpose gedreven ondernemer?
Prudent zakendoen
In hun boek ‘Pioniers van een nieuwe welvaart’, nemen Kees Plomp en Nadina Maarhuis ons mee naar een andere ondernemerswereld. In hun prettig en niet-belerend geschreven boek noemen ze het Prudent zakendoen: de wereld van Tony\’s Chocolonely, Dopper en De Vegetarische Slager, maar ook van diverse initiatieven in de uitzend- en HR-branche! Kleine hoofdstukken en veel voorbeelden. Inspirerend. Bijna nooit zeurend.
Raakt het mijn bedrijf?
Het raakt alle bedrijven. Dat is geen toekomst, maar realiteit. Het raakt in de waardering van bedrijven:
- Gevestigde financiële adviesbureaus als BCG en PwC nemen maatschappelijke impact integraal mee in de bedrijfswaardering.
- Banken kijken bij de financiering naar de maatschappelijke impact.
- Onroerend goed wat niet duurzaam is gebouwd wordt niet of veel voorzichtiger gefinancierd.
Verder raakt het onze branche (uitzend- en HRM-branche) in de bedrijfsvoering. De war on talent wordt op twee vlakken gevoerd:
- De beste medewerkers voor de eigen organisatie.
- De beste medewerkers voor de inleners/klanten.
Een breder kader
Dus we willen een financieel gezonde business runnen, die tegelijk sociale en ecologische meerwaarde creëert. Hierboven zijn de zakelijke redenen genoemd om een Purpose/Prudente ondernemer te zijn. Maar wat speelt er verder?
- De mens heeft de natuur nodig om te overleven, niet andersom. De natuur redt het beter zonder de mens. We doen het voor onszelf.
- Om een Prudent bedrijf te kunnen leiden heb je kennis van zaken nodig, maar ook van problemen. Betekenisvolle ondernemers moeten winst maken, maar ook maatschappelijke problemen oplossen.
- Een Prudente ondernemer begint met het maatschappelijke probleem, niet met een product of dienst.
- Samenwerken loont: hoe meer partijen aan het maatschappelijke probleem werken, hoe beter het is. De commonistische aanpak, markt en burgers doen het samen (common). In plaats van zelfredzaam: ‘samenredzaamheid’. Bloei in plaats van groei.
- De coöperatie gaat in belang groeien: verkopen en kopen of produceren zijn steeds twee kanten van dezelfde medaille.
- Er zijn twee plekken in Nederland waar de betekeniseconomie het best op de kaart staan: Noord-Brabant en Drenthe!
- Verkoop een Prudente onderneming aan een corporate, maar verval niet in de projectplanmentaliteit. Als je volledig wordt opgeslokt, wordt je gelijk aan het moederbedrijf, met zeer gering effect. Wees een snelle en dynamische speedboot die voor de grote olietankers uitvaart en verkent.
- Wees transparant over je eigen tekortkomingen(!). In een betekenisvolle economie zullen mensen opstaan om de gaten te dichten die jij laat vallen. Kwetsbaarheid zet de toon!
Concurrentie bij Purpose
Er bestaat geen concurrentie. Het doel is jezelf overbodig te maken door concurrentie te omarmen. Hoe meer concurrentie hoe beter. Er werken dan meer bedrijven aan het oplossen van hetzelfde (maatschappelijke) probleem. En als dit probleem is opgelost, is er vast wel een nieuw probleem om aan te pakken.
Lessen uit de praktijk
Tegen welke dilemma’s lopen de pioniers van de nieuwe welvaart aan bij het bouwen van hun missie gedreven bedrijven? En hoe tackelen ze die? In ‘Pioniers van een nieuwe welvaart’ vertellen deze ondernemers openhartig over hun pieken en dalen en delen ze lessen uit de praktijk. Het dringt door tot de kern van betekenisvol ondernemerschap.
De volgorde van werken:
- Wat vraagt de wereld van je (Probleem)?
- Hoe ga je het verschil maken (Plan)?
- Waarom zal dit een positieve invloed hebben (Uitvoering).
Waar begin je?
Hoe wordt je een Purpose gedreven of Prudente onderneming? Het hoeft niet je eigen idee te zijn! Help een ander, een ander die het wiel heeft uitgevonden, maar niet zo mobiel is om zijn plannen verder te brengen! Purpose gaat niet over wat jou drijft, maar wat je voor de ander kan betekent. Niet om een hoger doel, maar om beter doen!
Ik ben geïnspireerd door dit boek. Ik ga maar eens kijken hoe ik het anders kan doen! Ik ben gelukkig met veel Purpose gedreven uitzend- en HRM-bedrijven in contact; voor advies, maar ook om te onderzoeken hoe het vliegwiel harder kan draaien in een samenwerking met een grotere partij. De pioniers in welvaart een extra duwtje geven. Het geeft me energie.
Michel Matthijsse, organisatieadviseur en dealmaker in de Flexmarkt.