Traditioneel uitzendbureau gaat flinke klappen krijgen

Dat kopt het Financieel Dagblad op 3 mei naar aanleiding van een rapport opgesteld door het ING Economisch Bureau. Het afgelopen weekeinde heb ik de tijd genomen het oorspronkelijke stuk van de ING eens door te nemen. Dat geeft vaak een heel andere kijk op de zaak dan alleen een krantenartikel.

De kracht van de flexbranche

Waar gaat het over? De flexbranche voegt op drie gebieden waarde toe:
1. Werving en selectie;
2. Risico’s beperken;
3. Administratief ontzorgen.

Ad 1 Met name op het vlak van werving en selectie zijn er door automatisering en platformisering grote veranderingen te verwachten. De grote partijen zoals Randstad, Adecco, USG en Manpower zetten hier zwaar op in. Verder hoor ik ook veel over initiatieven van kleinere partijen op dit vlak. Ik merk zelfs dat een groter aantal uitzendbureaus mij benadert om hun bedrijf te verkopen, waarna zij met de middelen willen investeren in online toepassingen voor werving en selectie. Ik denk dat we hier sterk rekening mee moeten houden.
Ad 2 Op het vlak van risico’s beperken is onder de huidige wetgeving niet zoveel winst te behalen door automatisering. Al kan dat natuurlijk sterk veranderen als de wetgeving rondom ZZP-ers of flexibilisering van de arbeid verandert en/of vereenvoudigt.
Ad 3 Administratief ontzorgen gebeurt in toenemende mate. Veel softwarepakketten voor de Flex zorgen hiervoor; denk aan urenbriefjes, facturatie, inzicht in de uren, enz. Voor payroll bedrijven is dit een belangrijk punt. Voor inleners is het van belang, maar ook voor uitzendkrachten. Die willen immers ook ontzorgd worden!

Perspectief: werkgever of werknemer?

Het valt mij op dat het rapport vooral geschreven is vanuit de werkgevers en de kosten die door hen gemaakt worden. De werknemer, de uitzendkracht, die komt minder aan bod. Juist hier liggen dan ook kansen naar mijn idee. Momenteel is het voor veel werknemers niet moeilijk een baan te vinden; de economie floreert. Maar om de juiste baan te vinden, dat is lastig. Daar willen medewerkers wel bij begeleid worden. Graag willen ze via een uitzendbureau eens uitproberen hoe de verschillende banen bevallen. Voor bedrijven een kans om deze uitzendkrachten te binden en te boeien!

> Werknemers moeten niet solliciteren, maar werkgevers moeten solliciteren. Zij moeten aangeven waarom een werknemer bij hen zou moeten willen werken. Het is een kopersmarkt geworden en geen verkopersmarkt!

Preferred employers & jongeren

Hier liggen de kansen. De werknemer bepaalt waar hij wil werken. Shell is van de eerste plaats gevallen als preferred employer. Technisch afgestudeerden willen daar niet meer werken. Zij willen werken bij een bedrijf dat bijdraagt aan maatschappelijke ontwikkelingen zoals Tesla, dat nu de eerste plaats heeft overgenomen. Dat geldt ook voor jongeren op andere vlakken. Ze willen werken daar waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar ze zinnig bezig kunnen zijn. En dat is nog helemaal niet zo makkelijk blijkt. Keuzestress en burn-out komen veel voor onder jongeren. Daar ligt een mogelijkheid.

Grijp de kansen

Help medewerkers de juiste keuzes te maken met behulp van testen, (online) vragenlijsten, maar ook door goede gesprekken. Als uitzendbureau ken je de cultuur van een bedrijf. Daar kan je het verschil maken. Help medewerkers hun talent te ontdekken. Heb aandacht voor ze. Zorg voor een persoonlijke aanpak en wees als flexbedrijf aanwezig. Niet voor de korte klap, maar voor de langdurige relatie.

Wie overleeft de klappen?

De in het stuk van ING genoemde bedreigingen zijn zeker aanwezig. Daar moeten we de ogen niet voor sluiten. Maar zorg ervoor dat je bukt als er klappen dreigen. Richt je ergens anders op. Ga in gesprek en blijf in gesprek met uitzendkrachten en inleners. Dan weet ik zo net nog niet of het traditionele uitzendbureau (in een ander jasje) de klappen niet overleefd.
En als je dat niet ziet zitten is er natuurlijk altijd nog een alternatief: het bedrijf verkopen en je geld investeren in geautomatiseerde werving en selectie.

\"\"

Succes!

Michel Matthijsse, dealmaker verkoop Flexbedrijven.

Het oorspronkelijke stuk van de ING is overigens zeker de moeite waard van het lezen: klik hier om het in te zien.