Uitzendbureau te koop: in 6 stappen naar een goede verkoop

Over het algemeen verkoop je maar één keer in je leven je bedrijf. Een bedrijfsovername heeft nogal wat voetangels en klemmen, dus ervaring telt. Verder is het handiger een ander je bedrijf te laten verkopen, al was het maar omdat je dan als eigenaar achter de schermen kan blijven. Zeker in de Flexbranche duiken andere bedrijven op jouw uitzendkrachten en inleners zodra ze hoogte krijgen van een op handen zijnde verkoop.

Waarop selecteer je een overnameadviseur?

Deze 6 punten zijn van belang bij de keuze van een adviseur:
  1. Is er een klik?
  2. Heeft de adviseur ervaring in de branche?
  3. Heeft de adviseur ervaring met de omvang van je bedrijf?
  4. Geeft de adviseur een ‘garantie’ op de verkoopprijs?
  5. Wat te doen met problemen over de kwaliteit van de adviseur?
  6. Hoe is de tarifering van de werkzaamheden?
Ad 1   Is er een klik?

Is het nodig een klik te hebben? Ik denk het wel. Je trekt een aantal maanden intensief met elkaar op. Je moet een goed gevoel hebben bij de adviseur (en hij of zij bij jou). Pakt hij (of zij) de verkoop aan op een manier die bij jouw waarden en normen past? Zo niet, dan wordt het een proces met veel irritaties, met een uitkomst die niet goed past bij de wensen van de verkoper/koper. Een goede prijs en voorwaarden realiseren is belangrijk, maar uitsluitend focussen op het onderste uit de kan halen levert meestal geen goede deal op en al helemaal geen goede verstandhouding na de overdracht. De koper en verkoper moeten tevreden zijn. Er zijn adviseurs die hier anders over denken. Ik niet.

Ad 2   Heeft de adviseur ervaring met de branche?

De meeste adviseurs (ver-)kopen bedrijven in alle branches en hebben regionaal sterke wortels. Die regionale binding is zeker van belang als de koper en verkoper bij elkaar in de buurt gevestigd moeten zijn. Die eis geldt vaak niet in de uitzendbranche. Branchekennis? Veel banken en accountants hebben een onderverdeling in branches. Daardoor bouwen ze specifieke kennis op van die branche. Weten ze waar de kritieke punten liggen, kennen ze de uitdagingen. Dat is niet voor niets. Het kost een gespecialiseerd bureau minder tijd een Verkoop Memorandum of Teaser op te stellen en dat scheelt geld. En ten slotte: je wilt toch een adviseur die een stevig netwerk heeft specifiek in jouw branche. Ik heb veel profijt van de branchespecialisatie; ik onderhoud contacten met specifieke accountants, softwareleveranciers, ga naar bijeenkomsten en spreek tientallen ‘staffing ondernemers’ per maand.

Ad 3   Heeft de adviseur ervaring met de omvang van je bedrijf?

Voor een aantal bedrijven geldt ‘size matters’. In de Flexbranche gelden andere multiples voor kleine(-re) bedrijven dan voor bedrijven met bijvoorbeeld meer dan 75 miljoen omzet. Daar zijn andere kopers en gelden andere regels. Het spel wordt anders gespeeld.
Een tijdje geleden hadden we met de beroepsvereniging een lezing van een waarderingsspecialist verbonden aan een universiteit en werkzaam als partner bij één van de Big Four accountantskantoren. Het was een vreemde bijeenkomst; zijn wereld leek niet op die van de adviseur werkzaam in het MKB, terwijl we toch in grote lijnen hetzelfde beroep uitoefenen.

Ad 4   Geeft de adviseur garantie op de verkoopprijs?

Ik ken geen adviseurs die dat doen. Ga je bij de verkoop van je huis in zee met de makelaar die de hoogste waarde afgeeft of werk je liever met een makelaar die de markt kent en weet wat voor een bedragen voor jouw soort woning in die buurt gelden? Bij bedrijvenmakelaars is het niet anders. Een bedrijf te hoog in de markt zetten en het dan niet kwijtraken is niet waar je op zit te wachten. En van een huizenmakelaar kom je over het algemeen makkelijker af dan van een overnameadviseur. Lees voor het tekenen de contracten en algemene voorwaarden goed door!

Ad 5   Wat als de kwaliteit van de adviseur te laag is?

Heeft de adviseur een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Ik heb één keer een relatie gehad die daarnaar vroeg. Vreemd dat die vraag niet vaker wordt gesteld. Stel de adviseur geeft een verkeerd advies wat een schade oplevert van enige tienduizenden of honderdduizenden euro’s. Valt er dan wat bij de adviseur te halen? Of heeft hij hiervoor een verzekering? U mag kiezen waar u het liefste mee werkt.
Een gecertificeerde BOBB-overnameadviseur heeft een geschillencommissie voor problemen, dat helpt als er klachten zijn over een werkwijze. Makkelijker, goedkoper en sneller dan naar de rechter gaan.

Ad 6   De tarifering

Ondernemers houden van nu cure, no pay. Dat snap ik. Als uw bedrijf niet wordt verkocht zijn er geen kosten. Dat is fijn. Maar ik merk vaak dat ‘no cure no pay adviseurs’ liever een snelle dan een goede deal hebben en liever een hoog onzeker bedrag afspreken dan een reëel maar lager bedrag. No cure, no pay werkt in de hand dat er een hoog verkoopbedrag wordt afgesproken dat nooit gerealiseerd wordt (een hoge earn-out), de succes fee wordt zo berekend over een bedrag dat u nooit ontvangt.

Beter beslagen ten ijs

Met deze 6 punten kom je beter beslagen ten ijs, kun je beter selecteren en is de kans op een succesvolle verkoop groter. Dus als je overweegt om je bedrijf te verkopen en je meer informatie wenst, neem dan contact met mij op.

Michel Matthijsse,
Register Adviseur Bedrijfsovername
Deeltijd docent Leiderschap en Organisatie Nyenrode en HAN