Uitzendbureaus: alle hens aan dek

Een andere tijd vraagt om een andere blog. Nu even geen ‘nice-to-know’, maar aandacht voor ‘need-to-know’. Deze ongewone tijden vragen om een ongewone aanpak. De nieuwe realiteit went een beetje. Soms zijn we hoopvol, omdat het aantal besmettingen aan het afnemen is. Soms in mineur omdat de economische vooruitzichten, zeker op de korte termijn, voor veel sectoren niet rooskleurig is.
U staat als ondernemer nu in de overlevingsstand. Toekomstplannen klinken erg ver weg. Veel aan- en verkooptransacties staan on hold. Wat is een bedrijf nu nog waard? We weten het soms niet meer. Gewoon door draaien is lastig, omdat de financiele middelen ontbreken.
De aandacht verschuift. Ook die van ons.

Zonder korte termijn, geen lange termijn

Sommige uitzendbureaus draaien heel goed, maar velen hebben last van de crisis. Er is een snelle oplossing nodig. Werkkapitaal om het hoofd boven water te houden. Overheidssteun helpt in sommige gevallen, maar de vraag is hoe de komende maanden gaan verlopen. Banken schieten te hulp met het opschorten van aflossingen en rente, maar soms is dat niet genoeg. Soms moeten er extra bronnen worden aangeboord.

Alle hens aan dek

Geen vergezichten, maar praktische oplossingen tellen nu. Weten hoe je ervoor staat. Goed inzicht hebben in je cijfers. Kijken waar mogelijkheden liggen. Inzicht en bewustwording.
Ik zit nu midden in de tussentijdse evaluatie van Strategische Analyses van mijn studenten Accountancy (één dag in de week doceer ik aan de HAN University of Applied Sciences). En daar kreeg ik een mooi voorbeeld van een prachtige lange termijn visie voor een uitzendbureau: een model gebaseerd op de behoeften van uitzendkrachten. Hoe hun ontwikkeling centraal te stellen. Nieuwe instrumenten bedacht. De POP (persoonlijke ontwikkel plan) van de hoger opgeleide medewerker centraal, door steeds bij een ander bedrijf te werken. Het uitzendbureau zou op zoek gaan naar werkomgevingen waar ze relevante ervaringen kunnen opdoen. Een goed doordacht verhaal. Niet helemaal nieuw, maar wel onderscheidend ten opzichte van veel bureaus.
Maar op het verkeerde moment. Je staat nu immers in de overlevingsmodus.

Wat doen wij?

Wij helpen. Met een praktische quick scan en advies. Met financiering. Met de inzet van onze ervaring. Met onze contacten. Gelukkig hebben wij toegang tot bedrijven die de uitzendwereld kennen en middelen hebben om een helpende hand toe te steken. Over onze vergoeding, nu of in de toekomst, maken we samen afspraken. Afspraken die passen bij het moment.
Ken je ook iemand die ons nodig heeft? Bel of mail dan, want zoals Rutte zei: laten we elkaar een handje helpen. Alle hens aan dek. Een Nederlandse verbastering van het Engelse ‘All hands on deck’. Kunnen onze handen (en hoofden) u helpen?

Michel Matthijsse, financiering- en strategiesdeskundige voor Flexbedrijven