Verhoog zelf de waarde van jouw uitzendbureau: 12 drivers

Een vriend vertelde me dat hij bij keuzes zijn vaten gevuld wil krijgen. Vaten? Ja, over het jaar heen moeten alle vaten vol raken. Welke vaten praat je dan over, vroeg ik.

 • Het vat van energie. Krijg ik energie van wat ik doe?
 • Het leervat. Leer ik iets van deze activiteit?
 • Het vat van de opbrengsten. Verdien ik er wat mee?
Opbrengsten in de uitzendbranche

Ik ga het nu vooral hebben over het vat van de opbrengsten. Het vat van geld verdienen. In de uitzendbranche kun je op twee manieren geld verdienen. Door in je bedrijf te werken en door aan je bedrijf te werken.

> Er is nog steeds veel vraag naar uitzendbureaus. Corona heeft vreemd genoeg meer effect op het aanbod dan de vraag. Ook de prijzen blijven redelijk gelijk met de periode VC (Voor Corona).

De waarde van een uitzend- of detacheringsbedrijf wordt door een aantal zaken bepaald: de zogenaamde waarde-drivers. Als je die weet te verhogen neemt de waarde van je bedrijf toe. En zelfs een aantal maal meer dan de investering je kost.

12 waarde-drivers

Aan welke knoppen moet je draaien om je bedrijf meer waard te laten zijn:

 1. (Toekomstige) winst
 2. Risico’s zijn verbonden aan de fasenindeling
 3. De verhouding white en blue collar uitzendkrachten
 4. De verhouding Nederlanders versus migranten als uitzendkrachten
 5. Marktaantrekkelijkheid, mogelijkheid van toename concurrentie
 6. Afhankelijkheid ondernemers
 7. Schaalbaarheid formule
 8. Spreiding inleners
 9. Stabiliteit in resultaten, omzetten en marges
 10. Overtuigende Waardestrategie
 11. Risico van verandering in wetgeving
 12. Reputatie van de branche als geheel

Door ervaring (meer dan 50 waarderingen in de flex de afgelopen jaren) weet ik in welke mate een driver bijdraagt aan de waarde en hoeveel de waarde toeneemt als je de driver weet te beïnvloeden. Zoals je ziet zijn de laatste drivers niet individueel aan te passen, maar op de overige kun je meestal wel invloed uitoefenen.

Aan de slag!

Door aan je bedrijf te werken, maak je je bedrijf verkoopklaar. En elke verbetering verhoogt de waarde van je bedrijf. Bijvoorbeeld: €10.000 meer winst levert in het algemeen €30.000 tot €60.000 meer waarde op. Hoe leuk is dat!

Over het vullen van vaten gesproken. Als je hier geen energie van krijgt, er iets van leert en daar ook nog eens geld mee verdient, dan weet ik het niet meer. Dus aan de slag!

Ik begeleid een aantal bedrijven bij dit proces en ook mijn vaten worden er door gevuld. Interesse? Volg een workshop van één dag of laat mij berekenen wat je bedrijf waard is. Bel of mail me.

Michel Matthijsse, overname adviseur voor de uitzend- en detacheringsbranche en bedrijfsadviseur