Verkopen of doorgaan?

Verkopen of doorgaan? Dat is een vraag die bij veel Flexondernemers momenteel speelt. In een eerdere blog schreef ik dat de meeste uitzendbureaus en staffing bedrijven verkocht worden voor 3 tot 4 keer EBITDA (ongeveer de winst voor belasting en afschrijving). Vaak wordt gesteld dat bij een opbrengst van bijvoorbeeld 3,5 keer EBITDA je datzelfde bedrag ook verdient door 3,5 jaar door te werken.

De vraag is of dit een juiste redenering is. Zo op het eerste gezicht lijkt dit wel het geval. Maar het is de moeite waard om het nader te onderzoeken en door te rekenen.

EBITDA is namelijk niet gelijk aan de winst na belasting. In het onderstaande voorbeeld is de EBITDA €88.000,- hoger dan de winst na belasting, dus daar zit een behoorlijk verschil.

En als je het onderstaande bedrijf uitwerkt blijkt dat na 4,7 jaar evenveel verdiend is als bij de verkoop met 3,5 keer EBITDA. En dat scheelt aanzienlijk. Na 3,5 jaar is er met de voortzetting €287.000,- minder opbrengst dan met de verkoop!

  • Als het doorgaan of stoppen een puur financiële afweging is, zou je bij een opbrengst van 3,5*EBITDA, bijna 5 jaar moeten doorwerken om hetzelfde te bereiken.
Rekensom: een middelgroot uitzendbureau

Het bovenstaande is gebaseerd op deze gegevens:
Een middelgroot uitzendbureau. We verwachten de komende jaren een gelijke omzet. Er is een structuur met een Holding en een werkmaatschappij. De werkmaatschappij gaat verkocht worden. Nadere gegevens:

  • Uitzendbureau met een omzet van

10 miljoen

  • Winst voor belasting

€300.000,-

  • Management fee

€150.000,-

  • Afschrijvingen

€25.000,-

  • Rentekosten

€5.000,-

  • Vennootschapsbelasting

€58.000,-

Dat betekent een EBITDA van €330.000,-. Stel dat de verkoopwaarde van het bedrijf 3,5 keer EBITDA = €1.155.000,-. De netto winst bedraagt €248.000,-. Dat betekent dat je 4,7 jaar moet werken om de verkoopprijs te verdienen.

  • Wil je geen 5 jaar meer op dezelfde manier doorwerken? Neem dan contact op en dan geef ik aan wat de marktprijs van jullie bedrijf is en kunnen we een nieuwe toekomst bespreken.

Michel Matthijsse is Register Adviseur Bedrijfsopvolging en gecertificeerd overnameadviseur in uitsluitende Staffing/Flexbranche. Michel is eigenaar van TMCF en partner van Adcorporate.