Waarom jij meer moet gaan vissen

Wellicht kent u het verhaal. Een visser zit iedere middag in de zon over de zee uit te kijken. Genietend van het weer. Van zijn werk. Van het leven.

Op een middag komt er een commerciant langs (je kent ze wel, van die mensen die denken dat geluk maakbaar is en dat meer geld, meer bonussen, de drijfveer van het leven zijn). Die commerciant dus, vraagt de visser waarom hij niet vaker gaat vissen, dan kan hij meer geld verdienen.

De visser vraagt hem, wat moet ik met dat geld? Leuke dingen kopen. Een mooie auto, een groter huis met uitzicht op zee, zegt de commerciant. Waarom zou ik dat doen, zegt de visser. Nou, zegt de commerciant, dan kun je meer genieten.

De visser zegt, ik begrijp het niet. Ik houd van mijn werk. Ik houd ervan de middagen vrij te zijn. Ik houd van het staren over de zee. Waarom zou ik harder en meer gaan werken. Dan heb ik toch juist minder tijd om de dingen te doen waar ik zo van geniet? De commerciant loopt weg en denkt: die man snapt het niet.

Geld maakt gelukkig blijkt uit onderzoek.

Maar uit datzelfde onderzoek blijkt dat nog meer geld niet nog gelukkiger maakt. Uit het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit Gent, onder zo\’n 7000 Belgen, blijkt dat €4.000-€4.500 netto het ideale maandinkomen is. Boven dat bedrag word je niet gelukkiger van je geld. Sterker nog, je loopt de kans minder gelukkig te zijn. Rijke mensen zijn vooral minder tevreden over hun vriendschappen, hun werk en (zelfs) hun inkomen.

Waarom willen we dan toch allemaal de hoofdprijs in de loterij winnen?

Omdat we denken dat het leven dan leuker, beter wordt. Onze hebberigheid komt om de hoek kijken. We denken dat we gelukkiger zijn als we meer spullen hebben, meer plezier kunnen maken. Maar dat is niet zo.

10% van je geluksgevoel wordt bepaald door je omstandigheden.

Meer geld, een mooiere auto, een groter huis. Het helpt maar beperkt voor je geluksgevoel. Naast de erfelijke aanleg die 50% van ons geluksgevoel bepaalt, hebben we 40% (en voor een deel ook de 10% van de omgevingsfactoren) van ons geluksgevoel zelf in de hand. Vriendschappen, je nuttig voelen, je gewaardeerd voelen. Voor een ander iets kunnen betekenen. Daar worden we gelukkig van.

Ambitie heeft zin.

Wellicht krijg je nu de indruk dat ambitie geen zin heeft. Dat is niet zo. Door ambitieus te zijn kun je zin aan je leven toevoegen. De ambitie om een specialist op een bepaald vlak te willen zijn heeft een langdurigere werking dan de ambitie om heel rijk te willen worden. Daarnaast is het werken aan een goed sociaal leven belangrijk voor ons geluksgevoel. En daarin kan werk ook een belangrijke rol spelen.

Juist in deze tijd: stimuleer het geluksgevoel.

Een assistent accountant gaf vorige week aan dat ze zich op haar werk niet meer ontwikkelde de laatste maanden. Dat ze weinig lol meer heeft in haar werk. De omstandigheid van Corona maakte voor haar dat ze alleen thuis aan het werk was, niet meer met anderen kon meekijken, nauwelijks nog geïnspireerd raakt. Corona kunnen we niet veranderen, maar hoe we er mee omgaan wel. Juist in deze tijd is het voor werkgevers belangrijk dat mensen aangehaakt blijven. Door contact tussen collega’s te stimuleren. Een wekelijks videobel momentje, waarin iedereen vertelt wat hem of haar bezighoudt en waar men mee zit.

Zo zie ik bedrijven die door corona hier meer aandacht aan besteden, waar coaching wordt gestimuleerd. Waar mensen aandacht krijgen. Maar ik zie ook bedrijven waar de geldkraan wordt dichtgedraaid. Waar sterk bezuinigd wordt op zaken die niet direct geld opleveren.

Aandacht is het kernwoord.

Aandacht voor jezelf (tijdens het vissen), maar meer nog aandacht voor elkaar. Aandacht voor wat je bezighoudt. Een goed gesprek. Met collega’s, met vrienden of met een coach. Zin in een goed gesprek? Ik ook!

Michel Matthijsse, bedrijfsadviseur en bedrijvenmakelaar