Winst nemen!

De vakantieperiode was een mooi moment om wat boeken te lezen die op de stapel lagen. Bij mij was dat onder andere Profit First van Mike Michalowicz.

Profit First

Mike kijkt anders naar winst nemen dan accountants dat doen. Zijn zienswijze heeft een zekere analogie met het waarderen van bedrijven. Ook daar kijken we naar de kasstroom. Bedrijven hebben waarde als ze een goede, toekomstige, kasstroom hebben. Bedrijven met veel activa (bezittingen) en weinig kasstroom zijn tegenwoordig niet veel geld waard, al maken internet gerelateerde bedrijven hier een uitzondering op.

De kasstromen zijn ook voor een ondernemer van belang. Een resultaten rekening is een boekhoudkundig construct. Nodig voor de fiscus om vast te stellen wat er betaald moet worden, maar voor een ondernemer een lastig ding om op te sturen. Te ingewikkeld. Kasstromen bepalen de waarde.

De werkwijze

Profit First maakt bedrijfsvoering voor een ondernemer eenvoudiger. Het is een werkwijze waarbij je diverse spaarpotten maakt; stapeltjes met geld op diverse bankrekeningen. Periodiek (iedere twee weken) boek je de gelden naar de diverse rekeningen, zodat je ziet waar je geld blijft en waar het nodig is. Op deze manier is er dus een bankrekening voor de autokosten, voor de salarissen, voor de BTW, enz. Dat is helder. Van deze rekeningen betaal je ook de betreffende kosten.

Maar het belangrijkste onderdeel is wat mij betreft de psychologische werking van het systeem. Binnen een BV heeft de ondernemer een salaris dat maandelijks uitbetaald wordt. Een beetje saai en eigenlijk in tegenspraak met het ondernemerschap waar je effect wilt zien van je werkzaamheden.

Helaas werkt het nu vaak anders.

Het effect van direct winst nemen

Enkele maanden na afloop van het jaar berekent de accountant wat de ‘over’-winst is en keert deze uit aan de ondernemer in de vorm van dividend. Er zit een lange periode tussen het realiseren van winst en het uitkeren van de winst en dat is niet stimulerend. In de psychologie weten we dat een straf of beloning alleen werkt als deze snel op de actie volgt. Als je te hard rijdt bijvoorbeeld, is een directe staande houding door een agent effectiever dan een bon een paar weken later. En zo werkt het ook bij Profit First. Door snel te weten welke middelen over zijn kun je jezelf tussendoor belonen. Je ziet immers duidelijk een resterend banksaldo dat niet bestemd is voor overige kosten. Dat stimuleert en leert je te denken vanuit cash flow. Direct winst nemen en daar iets mee doen. Dat werkt stimulerend. Dus neem je winst tussendoor!

 

Michel Matthijsse, verkoopbemiddelaar Flexbedrijven.

PS. Bespreek ook met de accountant welke gevolgen dit systeem heeft als je er mee wilt gaan werken.

Bron: Michalowicz, M. & Hogema, F. (2017). Profit First. Culemborg: Van Duuren Management.