Zo maak je een MKB bedrijf succesvol; leerpunten van The Profit

Sommige klanten noemen mij een bedrijvendokter. Aan de ene kant ben ik daar blij mee, maar aan de andere kant help ik niet alleen bedrijven die ziek zijn (bedrijven met een liquiditeitstekort of een negatief resultaat). Maar we zorgen er wel voor dat bedrijven beter worden. En trouwens; een normale dokter verkoopt zijn patiënten niet.

Lessen van The Profit

Op RTLZ (www.rtlxl.nl/programma/the-profit) worden afleveringen uitgezonden van de Amerikaanse bedrijvendokter Marcus Lemonis. Inspirerend. Al moeten we wel beseffen dat dit geen documentaires zijn, maar vermaak op de televisie. Toch valt er wel wat te leren van deze man. Ik heb zo’n 20 afleveringen bekeken en geanalyseerd.

Op zijn eigen site (www.marcuslemonis.com/business/small-business-success) geeft hij 10 lessen. Als aanvulling heb ik mijn ervaring er bij gegeven:

  • Zorg voor een uitstekend product of dienst. Als het product of de dienst niet echt goed is, kan het bedrijf ook niet goed worden. Een bedrijf kan niet beter worden dan de producten die het voortbrengt. Als het goed product is, is er een winstgevend bedrijf mogelijk.
  • Doe je huiswerk. Duik in je bedrijf. Maak een goede degelijke analyse, dat is de start van een goed plan. De SWOT-analyse (Kansen-Bedreigingen, Sterkten-Zwakten) blijft noodzakelijk. Baseer je verhaal op gegevens en niet alleen op aannames. Vraag klanten wat ze van je bedrijf vinden.
  • Zorg voor een georganiseerd bedrijf. Het valt ook mij op dat bij de honderden bedrijven die ik in de loop van de jaren heb gezien, de goed opgeruimde, strak georganiseerde bedrijven vaak het beste presteren.
  • Goede boekhouding. De best presterende bedrijven weten wat hun kostprijs is en hebben een goed maandelijks overzicht van kosten en opbrengsten. Ze weten waar het geld heen gaat en waar het vandaan komt. Iedere dag.
  • Zorg voor focus en geduld. Het belang van een goede scherpe focus kan niet overschat worden. Veel bedrijven denken als ik maar met hagel schiet raak ik altijd wel wat. Maar de praktijk is anders. Als je een scherpe propositie hebt denken klanten dat je andere, aanpalende, zaken ook wel kan. Andersom niet….
  • Zaken boven ego. Het bedrijf gaat boven persoonlijke zaken. Je bedrijf moet voorbij je ego gaan. Medewerkers weten vaak wat er binnen een bedrijf aan de hand is. Wat er mis is. Maar daar naar luisteren is vaak niet eenvoudig, maar wel cruciaal. En voor een DGA vaak niet eenvoudig.
  • Hou je overhead laag. Herkenbaar, en dit is de kracht van MKB ondernemingen ten opzichte van grotere bedrijven. Hand op de knip, maar de knip niet altijd gesloten houden.
  • Ken je business. Denk niet dat je alles weet van je klanten en producten, maar controleer dat ook regelmatig. Luister naar klanten. Verdiep je in klanten. Eerst begrijpen, dan begrepen worden zegt Covey. Ga onbevooroordeeld het gesprek aan. Probeer zo af en toe als een buitenstaander naar je eigen bedrijf te kijken.
  • Haal de juiste mensen binnen en zorg goed voor ze. Een waarheid als een koe. En ook steeds belangrijker. Ik zie al de eerste bedrijven die hun prognose niet halen omdat ze te weinig medewerkers hebben. Of dat ze verlies maken omdat ze niet goed met hun medewerkers om gaan. Kijk verder dan de medewerkers alleen als arbeidskrachten te zien. Verdiep je in hun situatie. Weet wat er privé speelt en hou hier rekening mee.
  • Leg de lat steeds hoger. Klanten worden steeds veeleisender. Concurrenten doen hun best. Als je niet verandert loop je terug. Leg de repeterende zaken goed vast in een proces, dan hoef je daar niet steeds over na te denken en kan je die energie in andere zaken steken. Werk met een (kortlopend) plan. Maak plannen met een korte horizon. 12 weken werkt voor veel bedrijven goed. Lang genoeg om wat te kunnen bereiken, maar ook kort genoeg om de aandacht en focus goed te kunnen houden. Hierbij verwijs ik ook expliciet naar het boek The 12weekYear

Koude cijfers, warme aanpak

Als ik naar zijn afleveringen kijk en mijn eigen ervaring er bij haal geldt ook hier: gelijk hebben en gelijk krijgen. Ondernemers overtuigen valt niet mee. Goed samengestelde cijfers uit de boekhouding liegen niet. Soms moet ik een ondernemer confronteren met zijn gedrag en de uitwerking daarvan op anderen. Maar nog beter is het om de ondernemer het zelf te laten ervaren. 

MKB-ers, jullie eigenwijsheid heeft jullie groot gemaakt, maar let op dat deze eigenwijsheid  dit jullie ook weer klein maakt.

Of je bedrijf nu ziek is of niet, het kan altijd beter. Neem contact met me op voor een goed gesprek. Gratis, maar nooit voor niets.

Michel Matthijsse,

Bedrijvenverkoper, Wijsneus, MeerWaarde creator, deeltijd docent Leiderschap en Organisatie Nyenrode en HAN.

#MKB #bedrijfsstrategie #bedrijvendokter #MarcusLemonis #TheProfit