De vier meest gemaakte denkfouten bij de waardebepaling van een MKB-Bedrijf

Het verkopen van een MKB-bedrijf is geen eenvoudige taak, en als eigenaar van een MKB-bedrijf komen er veel zaken op u af die wellicht nieuw voor u zijn. Een van de belangrijkste onderdelen van een bedrijfsverkoop is het bepalen van de waarde van uw bedrijf, vaak uitgedrukt in termen van EBIT (Winst vóór rente en belastingen) of EBITDA (Winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie). Er zijn echter veelvoorkomende fouten die bedrijfseigenaren maken bij het zelf beoordelen van deze cijfers. Hieronder behandelen we de vier meest gemaakte denkfouten.

1           Dubbel tellen van Eigen Vermogen en Debiteuren

Met stip op één! Een veelgemaakte fout is het idee dat naast de verkoopprijs (berekend als een veelvoud van de EBIT(DA)) ook het eigen vermogen en de debiteuren nog eens bij de koopsom opgeteld worden…. Dat is niet het geval. Het eigen vermogen en de debiteuren maken integraal deel uit van de vennootschap. Als je je bedrijf verkoopt, inclusief alle aandelen, dan is alles wat daarbij hoort – van de bureaustoelen tot de debiteuren – onderdeel van die deal. Het komt er dus niet nog een keer bovenop. Helaas.

In eenvoudige termen: stel je hebt een auto die je wilt verkopen voor €10.000. In die auto ligt een reserveband ter waarde van €100. Je kunt niet zeggen dat de auto €10.000 waard is én dat de koper extra moet betalen voor de reserveband. De band maakt deel uit van de totale waarde van de auto, net zoals het eigen vermogen en de debiteuren deel uitmaken van de totale waarde van de vennootschap.

2           Onjuiste berekening van EBIT(DA)

Een van andere grote valkuilen is het verkeerd berekenen van de EBIT(DA). Veel eigenaren gaan aan de slag met ‘normaliseren’, ofwel het aanpassen van bepaalde kostenposten om een ‘normaler’ beeld van de winst te krijgen. Echter, niet alles kan of mag genormaliseerd worden.

Bijvoorbeeld, als je in het verleden verkeerde investeringen hebt gedaan, kun je deze kosten niet zomaar uit de EBIT(DA) halen. Normaliseren mag alleen als het stoppen van die kosten geen impact heeft op de bedrijfsvoering. Het idee is simpel: als het bedrijf zonder die kosten kan, dan kunnen ze worden genormaliseerd.

3           Misvattingen over Management Fees

Een ander veelvoorkomend misverstand betreft de Management Fee. Sommige ondernemers denken dat deze kostenpost genormaliseerd kan worden omdat de koper mogelijk al een eigen directie heeft. Maar vergis u niet: de koper zal dit niet zomaar accepteren. Zij zien de Management Fee (terecht) vaak als een noodzakelijke kostenpost voor de bedrijfsvoering.

4           Normalisaties

Wanneer mag je wel normaliseren?

Kosten en opbrengsten die geen deel uitmaken van de feitelijke, gangbare bedrijfsvoering mogen  genormaliseerd worden. Bijvoorbeeld, kosten voor een eenmalige rechtszaak. Maar let op! Kopers haken snel af bij normalisaties.

Wanneer mag je niet normaliseren?

Kernactiviteiten: Kosten die direct gerelateerd zijn aan de kernactiviteiten van het bedrijf mogen niet worden genormaliseerd.

Terugkerende Kosten: Kosten die elk jaar terugkomen en deel uitmaken van de bedrijfsvoering kunnen niet worden genormaliseerd, ook niet als jullie bedrijf meer uitgeeft aan bepaalde zaken dan andere vergelijkbare zaken.

Slecht Beheer: Als er kosten zijn gemaakt door slecht beheer of verkeerde investeringen, kunnen deze niet worden genormaliseerd. Dus kosten die achteraf niet gemaakt hadden hoeven worden kunnen niet worden genormaliseerd.

Marktconforme Kosten: Als bepaalde kosten marktconform zijn en vergelijkbaar zijn met wat andere bedrijven in dezelfde sector uitgeven, dan kunnen deze niet worden genormaliseerd.

Conclusie

Het bepalen van de juiste waarde voor je bedrijf is soms een ingewikkelde maar cruciale stap in het verkoopproces. Door u bewust te zijn van deze veelgemaakte denkfouten, zal u een realistischer beeld krijgen van wat uw bedrijf daadwerkelijk waard is en zo een succesvollere verkoop realiseren. Bij twijfel is het altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen. Want een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij de verkoop van je bedrijf.