Waardebepaling; kijk verder dan Multiples en Prijs

Inleiding

Denkt u dat de waarde van een bedrijf alleen wordt bepaald door formules rond multiples en EBITDA? In mijn nieuwste blog duik ik in de vaak over het hoofd geziene ‘details’ die een aanzienlijk verschil kunnen maken in de uiteindelijke verkoopprijs van een MKB-bedrijf. Ontdek hoe termen als ‘cash and debtfree’ en Netto Werk Kapitaal de sleutel kunnen zijn tot een meer nauwkeurige waardebepaling. Lees nu verder!

De wereld van bedrijfsovernames is best lastig. We gebruiken veel Engelse woorden en jargon. Het is daardoor complexer dan de meeste denken. Met mijn blogs schep ik hier helderheid in.

Cash- and Debtfree

De term ‘cash and debtfree’ betekent dat de ondernemingswaarde wordt aangepast op basis van de actuele kaspositie en schulden op de overnamedatum.

Stel, u bent geïnteresseerd in de aankoop van een MKB-bedrijf dat op papier €10 miljoen waard is (ondernemingswaarde). Als dit bedrijf bijvoorbeeld €1 miljoen aan cash heeft maar ook €1 miljoen aan schulden, dan is de daadwerkelijke waarde van het bedrijf in een ‘cash and debtfree’-context nog steeds €10 miljoen (de cash voegt een waarde toe van 1 miljoen op de ondernemingswaarde en de schuld verlaagt de waarde met 1 miljoen). Maar er komen natuurlijk ook andere situaties voor. Situaties waarbij er een hoge cash is en weinig of geen schulden, dan is er een netto voordeel voor de verkoper.

Netto Werk Kapitaal

Het netto werkkapitaal is een ander cruciaal element dat vaak over het hoofd wordt gezien als men een bedrijf wil verkopen. Het NWK bestaat uit de vlottende activa (zoals debiteuren en voorraden) minus de kortlopende verplichtingen (zoals crediteuren). In andere woorden is dit het vlottende kapitaal dat een bedrijf nodig heeft om de dagelijkse operaties soepel te laten verlopen.

Te veel werkkapitaal betekent dat er geld op de plank ligt dat beter geïnvesteerd kan worden (of uitgekeerd kan worden bij een verkoop) , terwijl te weinig werkkapitaal tot cashflowproblemen kan leiden (en het tekort van de koopprijs wordt afgetrokken).

Nog een keer ons voorbeeldbedrijf van met een ondernemingswaarde van €10 miljoen.

Die waarde is bepaald op basis van EBITDA  en multiples. Bij nader onderzoek blijkt er €500.000 aan cash en €300.000 aan schulden te zijn. Het maand gemiddelde netto werkkapitaal van de afgelopen  komt uit op €700.000,-. Maar op transactiedatum is het werkkapitaal €1 miljoen.

In een ‘cash and debtfree’-benadering zou de koper €10 miljoen plus €200.000 ontvangen (€500.000 cash – €300.000 schuld). Hierdoor verandert de effectieve koopprijs naar €10,2 miljoen, nog even zonder de Netto Werk Kapitaal correctie.

Als het gemiddelde netto werkkapitaal lager is dan op transactiedatum, dan zal dit een reden zijn voor een extra geldbedrag voor de verkoper. Als er een verschil is van €300.000 tussen het gemiddelde netto werkkapitaal van €700.000 en het huidige werkkapitaal van €1.000.000,- dan ontvangt de verkoper €300.000 extra als gevolg van de NWK correctie.

Conclusie

Het belang van de aanpassingen door Cash- and Debtfree en Netto Werk Kapitaal is vaak best groot, met name bij  grotere overnames in het MKB, maar bij kleinere bedrijven kom ik ook al vaak een verschil van enkele tonnen tegen ten opzichte van de ondernemingswaarde. Door verder te kijken dan alleen multiples, EBITDA en ondernemingswaarde, kunnen adviseurs veel preciezer vaststellen wat de juiste geldbedrag is dat u ontvangt bij verkoop.

Dus de volgende keer dat u betrokken bent bij een overname, vergeet dan niet naar de ‘details’ te kijken, daar worden de echte verschillen gemaakt.