Wat kost het echt om mijn MKB-Bedrijf te verkopen?

Inleiding

Wat kost de verkoop van uw MKB-bedrijf? Veel. Maar als het goed is doet de overnameadviseur er ook veel voor, of beter nog realiseert hij/zij een succesvolle verkoop. In dit artikel, ontrafel ik de geheimen achter de kosten van het adviseren bij bedrijfsoverdrachten en deel ik waardevolle inzichten die verder gaan dan de financiële aspecten. Benieuwd wat een bedrijfsoverdracht u kost? Leest dan hieronder verder.

Als u overweegt uw bedrijf te verkopen, is een van de eerste vragen die waarschijnlijk bij u opkomt: “Wat gaat dit mij kosten?” Hier wordt op Internet meestal alleen in algemene bewoordingen over geschreven. Adviseurs vinden het eng om hierover te schrijven, de concurrent leest immers ook mee.

Maar ik ben niet zo bang.

Ik geef een inkijkje in de overnamekosten voor MKB-bedrijven met een waarde tussen de 1 en 15 miljoen euro.

Uurtarief en Succes Fee

De meeste overnameadviseurs hanteren een uurtarief dat varieert tussen de €100,- en €300,-. Dat geldt ook voor mij, ik hanteer meestal tarieven tussen de €140,- en €225,- afhankelijk van de complexiteit en de hoogte van succes fee. In het algemeen komt er bovenop het uurtarief vaak een succes fee van 1 tot 5%. De totale kosten liggen in het algemeen tussen de 2% en 7,5 %. En dat is best wat. Maar gelukkig ervaren klanten dat door mijn begeleiding de extra opbrengst hoger is dan de kosten.

Alternatieve tariefstructuren

Aan de andere kant van het spectrum zijn er enkele adviseurs die alleen succes fees rekenen, meestal met een opstart fee tussen de €5.000,- en €10.000,- of meer.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van deze aanpak. Alleen succes fee creëert een impliciete stimulans om zo min mogelijk werk te verrichten en te gaan voor de snelste deals. Ik merk het altijd als ik een verkopende adviseur tegenover mij heb die alleen met een succes fee wordt betaald, daar profiteert mijn klant vaak van. De verkoper wil snelheid en een zo hoog mogelijke dealprijs. Liever 3 miljoen met een earn out van 1 miljoen, dan 2,8 miljoen ineens. Maar of de klant daar beter van wordt…

Vaste tarieven

Ik ben er zelf voorstander van om bepaalde werkzaamheden tegen een vast tarief uit te voeren. Ik hanteer een all-in tarief voor een prijs-waardebepaling voor bedragen tussen de €3.500,- en €5.000,- en het maken van een Informatie Memorandum voor een bedrag tussen de €4.500,- en €6.000,-. Sommige adviseurs vragen voor deze werkzaamheden een uurtarief; dat kan soms lager, maar ook veel hoger uitvallen.

Focus op opbrengst

Maar laten we eerlijk zijn, de focus op alleen kosten is eigenlijk niet terecht. Het gaat erom wat een verkoop u (meer) oplevert. Ik heb een ICT bedrijf gewaardeerd op een reële 2,5 miljoen. Maar door de verkoop goed te structureren en de juiste partijen aan tafel te krijgen, transparant te handelen hebben we biedingen ontvangen die tot €200.000,- hoger lagen met een voordelige cash- and debtfree uitkomst.

En bedenk ook dat een adviseur u voor faalkosten kan behoeden. Een verkooptraject bevat immers veel voetangels en klemmen. Zo min mogelijk earn out en anders een zo strak mogelijk gestructureerde earn out kan belangrijker zijn dan een hoog verkoopbedrag.

Tips beoordeling offerte

  1. Kostenstructuur; Verifieer of het uurtarief alle diensten dekt en waarover de succes fee precies wordt berekend. Wordt de succes fee ook berekend over de Management Fee na het aanblijven of over de huurwaarde van het eigenpand wat verhuurd wordt? Probeer een beeld te vormen of de adviseur efficiënt werkt. Vraag door hoe hij werkt.
  2. Exitstrategie; Vraag naar eventuele kosten bij het vroegtijdig stopzetten van het verkooptraject.
  3. Dienstverlening; Zorg dat duidelijk is welke diensten in de offerte zijn inbegrepen en welke niet. Let op dat er geen verrassingen zijn.

Conclusie

Kortom, het verkopen van een bedrijf is best prijzig. De keuze voor een overnameadviseur is geen beslissing die u lichtvaardig moet nemen. Spreek met meerdere overnameadviseurs. Kijk verder dan alleen de kosten en focus op de waarde die een goede adviseur kan toevoegen aan uw deal.