Kan dat in 5 minuten?
Ja, zelfs wel in 1 minuut! Dan heb je wel een globale berekening. Maar, let op! Er zitten addertjes onder het gras. Ik heb er lang over gedacht om de waarden die ik in de praktijk zie te delen met iedereen. Daarmee geef je een deel van je kennis en ervaring weg. Veel collegae raadden mij af dit te doen. Toch geloof ik er in. Wat meer transparantie is wel gewenst in onze branche.
Het grootste probleem in de (waarderings-) branche is dat voor de middelgrote bedrijven in de Flex veel te hoge waarden worden berekend. Maar niet betaald.
Flexbedrijven met een winst voor belasting (EBITDA) tussen de €300.000,- en €1.000.000,- hebben in 80% van de situaties een waarde tussen de 3 en 4 keer EBITDA. Deze methode noemen we de Multiple Methode. Er zijn incidenteel hogere of lagere waarden (lees: verkoopprijzen), maar dat zijn eerder uitzonderingen dan regels. Dus nu weet je globaal de waarde van de onderneming.
Bij deze Multiple methode (letterlijk vermenigvuldigingsmethode) moet je wel met een paar zaken rekening houden:
Maar als je de waarde beter wilt benaderen moet je ook hiermee rekening houden.
De exacte hoogte van de waarde wordt onder meer door de volgende factoren bepaald:
De betere methode voor het bepalen van de waarde is de Discounted Cash Flow methode (DCF). De hierboven genoemde waardestuwers worden dan verwerkt naar risico opslagen. Hoe hoger de koper een risico inschat hoe lager de waarde van een bedrijf. Aan de ‘Factoren die de waarde bepalen’ ken ik risico opslagen toe en gecombineerd met algemene opslagen en een begroting kom ik tot een waarde van de onderneming.
Maar let op.
Ondernemingswaarde is niet hetgeen je ontvangt bij verkoop van je aandelen. Dan gaat het om de aandelenwaarde en vindt er vaak nog een Cash and Debtfree berekening of een Netto Kas verrekening plaats. Daar wordt het voor veel adviseurs moeilijk, maar een goede berekening scheelt tonnen in opbrengst.
Ondanks dat een Multiple Methode eenvoudiger is dan de betere waarderingsmethoden zoals een Discounted Cash Flow-methode, is deze meer pragmatische methode niet zonder haken of ogen. Ga daarom goed voorbereid te werk en schakel op tijd een waarderingsdeskundige in. En kies een adviseur die aantoonbaar recente ervaring heeft met de verkoop van flexbedrijven.
Een snelle berekening is in 5 minuten gemaakt, maar van een goede ter zake kundige waardering heb je jaren plezier. En van een verkeerde adviseur heb je jaren last.
Dat is afhankelijk van het soort waardering. Gaat het alleen om een berekening of is er ook een bedrijfs- en omgevingsanalyse nodig? Er zijn meerdere wegen naar Rome en dus ook meerdere tarieven. Bel me voor meer informatie.
Laat u uw huis verkopen door de makelaar die het hoogste taxeert of kiest u de makelaar die de markt kent en weet wat er voor gelijksoortige huizen betaald is? Met bedrijvenmakelaars is het niet anders. Al is een bedrijf lastiger te waarderen dan de gemiddelde woning.
Laat een onafhankelijke waardering uitvoeren. Kijk daarna of en door wie u uw bedrijf wil laten verkopen. Pas er voor op om in een wurgcontract van een overdrachtsadviseur terecht te komen.
Lees hier hoe TMCF uitzenders en detacheerders op weg hielp met hun vraagstukken:
Lees hieronder een aantal concrete casussen:
Wie: Vincent
Bedrijf: detacheerder
Casus: de accountant had al een opzetje gemaakt, maar de fiscus wilde een uitgebreide waardering, één waarbij de waarde werd berekend door middel van een Discounted Cash Flow methode (DCF).
Het ging hier om een overlijdensgeval. Karel, de drijvende kracht achter de onderneming was gestorven. En door het overlijden van deze aandeelhouder was het bedrijf een stuk minder waard geworden. Vincent bleef achter met een bedrijf waarvan de winsten van het verleden niet meer aannemelijk zouden zijn in de toekomst. De kunst was echter om aan te tonen dat het bedrijf ook echt minder waard was geworden.
Onze actie: wij hebben de waarde van het bedrijf op twee manieren aangetoond:
De fiscus ging niet zomaar overstag. Maar de combinatie van onze kennis van de Flexbranche en bedrijfskunde (docentschappen Management, Leiderschap en organisatie bij HAN en Nyenrode) gaf uiteindelijk de doorslag. Een trieste situatie werd op deze manier niet óók een financieel drama.
Wie: Carolien
Bedrijf: uitzendbureau
Casus: Carolien, oud-medewerker van een uitzendbureau, is voor zichzelf begonnen. De zaken gaan goed en de eerste medewerker komt in dienst. Samen bouwen ze verder aan het bedrijf wat op een bepaald moment meer dan tien eigen medewerkers heeft. Eigenaar Carolien doet een stapje terug en is een paar jaar later feitelijk alleen nog aandeelhouder. De medewerker van het eerste uur, Natasja, meldt zich om het bedrijf over te nemen. Carolien gunt het Natasja en is bereid de overname te financieren. Maar hoeveel is het bedrijf waard?
Ze besluiten samen te zoeken naar een adviseur die ervaring heeft met de waarde van het bedrijf te bepalen én de flexbranche kent. Gezien hun goede verstandhouding (en het belang ervan in de toekomst) besluiten ze één waardering te laten maken door een partij ze beiden vertrouwen in heeft.
Onze actie: namens beide partijen een waardering gemaakt waar ze alle twee tevreden mee waren.
Tijdens het eindgesprek waren Carolien en Natasja aanwezig en werden de laatste puntjes op de i gezet. Iedereen tevreden. Een gezamenlijk belang, ten slotte bleef Carolien nog wel een paar jaar de financier van Natasja.
Wie: Herman
Bedrijf: detacheringsbureau
Casus: detacheerder Herman dacht na over zijn toekomst. Na 15 jaar komt de vraag of hij nog verder wil met het bedrijf. Hij heeft leuk geld verdiend de afgelopen jaren, maar er waren ook wel de nodige zorgen en pieken en dalen. Wat nog het meeste energie kostte was dat je altijd ‘aan’ moest staan. Nooit eens echte rust. Je elke keer weer moeten oppeppen viel Herman steeds zwaarder.
Herman dacht: Komt nu dan toch het moment dat ik moet beslissen of ik mijn bedrijf moet verkopen? Nog even een paar jaar er flink tegenaan of toch maar direct verkopen? Is het aanstellen van een operationeel directeur een optie? Dat klinkt als een lastige optie. Waar praten we eigenlijk over als ik het te koop zet? Hoe gaat dat in zijn werk? Wat is mijn bedrijf waard? Is de markt goed? Eens even een afspraak maken met iemand die de markt door en door kent. Dan weet ik wat het op kan leveren en wat ik mogelijk te besteden heb na de verkoop.
Herman besloot een afspraak in te plannen. Alleen al het maken van de afspraak geeft rust.
Onze actie: tijdens het gesprek werd het duidelijk. Hij gaat zijn bedrijf verkopen en daarna verder in onroerend goed. Na 10 maanden is het bedrijf voor een goede prijs verkocht.
Ook in zo een situatie? En wil je een eerlijk antwoord? Neem dan contact met ons op.